С напредването на разработките на квантови компютри се увеличава и възможността за използването им за цели, различни от предназначените. Тъй като квантовите компютри на теория са много по-мощни от обикновените (поради начинът на предаване на информацията; повече за квантовите компютри вижте във видеото по-долу), те биха били силно оръжие в ръцете на грешните хора като хакери и кибер-престъпници. Точно за това Google вече работи по предпазна мярка срещу такива действия, която да имплементира в бъдеща версия на браузъра си Chrome.

Наречена Алгоритъмът New Hope, системата има за цел да предпазва от квантови компютри, които биха могли да бъдат използвани за разбиване на асиметричните криптографски примитиви, които в момента се използват в HTTPS протокола. С две думи това ще рече, че информацията няма да е сигурна при сегашните ни криптиращи възможности.

Ето къде идва и New Hope, който Google разработват. Той ще бъде имплементиран в най-новата версия на Chrome Canary, тестовият браузър на софтуерния гигант. Там ще се използва нов пост-квантов алгоритъм за ключов обмен (post-quantum key-exchange algorithm).

Идеята на Google не е да създава нов стандарт, а само да тества технологията. Инженерите от компанията се надяват след подробни тестове да достигнат до нещо по-добро и до две години да заменят New Hope с алгоритъм с много по-добри възможности.