Както ви съобщихме преди дни, премиерата на iTunes в Microsoft Store ще се забави. Преди това обаче, в магазина за приложения на Microsoft (който до скоро се казваше Windows Store) бе добавено друга широко-използвана апликация — браузърът Chrome от Google.

Нещата обаче не са толкова прости, тъй като Google всъщност не публикуваха самия браузър в Microsoft Store. Вместо това, публикуваното приложение се разархивира и бутонът за инсталация в него води към страницата в интернет за сваляне на Chrome.

Това е интересен начин, по който Google са заобиколили изискванията на Microsoft за приложения под Windows 10 S, които отварят интернет страници (браузъри от всякакъв тип) — те трябва да използват HTML и JavaScript енджини, разработени от Microsoft. Chrome от своя страна използва разработен от Google енджин, наречен Blink. Ако Google искат техния браузър да бъде в Microsoft Store, ще трябва да разработят изцяло нова версия специално за Windows 10. Това е и причината, поради която е почти сигурно, че това няма да се случи.

Тъй като устройствата с Windows 10 S са доста малко, Google могат да си позволят да изгубят този пазар (поне за сега). При Windows 10 Pro изисквания за браузърите няма и там Chrome може да се инсталира без проблем и без нуждата от добавянето му в Microsoft Store.

Както обаче сте прочели в заглавието, публикуването на апликацията не се е харесало на Microsoft и компанията премахна Chrome от Microsoft Store само часове след добавянето на браузъра там. „Премахнахме приложението Google Chrome Installer от Microsoft Store, тъй като то нарушава правилата ни за Microsoft Store,“ споделиха пред The Verge от Microsoft.