chromecast 2

Google направи пореден опит да се настани удобно в нашите холове с новото устройство Chromecast. Днес компанията показа 35-доларовото преносимо устройство, което позволява на потребителите да стриймват видео съдържание от своя телефон или таблет към домашния телевизор чрез браузъра Chrome. В общи линии Chromecast превръща всеки телевизор в Smart TV, но позволява на потребителите да го контролират директно от своето мобилно устройство, вместо да наложи нов интерфейс.

chromecast

„Всеки обича своя телефон, таблет и лаптоп“, каза Google. „За разлика от другите компании, ние няма да ви караме да използвате една и съща операционна система на всичките си устройства, за да се възползвате от новата функция“. Устройството се свързва чрез HDMI и се захранва от USB.

google chromecast press

Chromecast не пренася директно целия екран подобно на AirPlay, въпреки, че двете функции са с подобна идея. Устройството позволява да прехвърлите видеата, които гледате на мобилното устройство на телевизора, контролирате нивото на звука и дори да включвате и изключвате телевизора. То действа подобно на дистанционно, само, че умно такова. Видео стриймингът продължава дори когато телефонът заспи и, за разлика от проваления Nexus Q, работи с Android и iOS. Засега не е ясно дали Google ще пусне поддръжка за Windows Phone. Поддръжка за Chrome съществува за последните версии на Windows и Mac OS X. Потребителите могат да стриймват от своя браузър директно докато видеото върви.

Освен YouTube стрийминг, Google демонстрира прехвърлено видео от Netflix и аудио от популярното персонализирано радио Pandora. Компанията пуска от днес и пакет с инструменти за разработчици, за да могат те да внедрят функцията в своите апликации. Новите потребители на Chromecast получават три месеца безплатна услуга от Netflix. Засега иновативното устройство ще се предлага само в САЩ, като интернационално предлагане може да се очаква „колкото може по-скоро“.

Сподели
Предишна страницаGoogle атакува Game Center с ново приложение Google Play Games
Следваща страницаИзтекли снимки показват сглобен iPhone Lite
Боби Иванов е технологичен журналист. Работил е във в. “24 часа”, както и като редактор и автор на авторски публикации в онлайн изданието MobileNews, част от Trim Publications Ltd. Темите, които покрива включват бизнес, технологии и телекомуникации в страната и в световен мащаб. Интересите му включват Психология на комуникацията, Социология, Маркетинг и Връзки с обществеността. За контакти: Ivanoff@smartnews.bg