Всички обвиняваха Google за това, че макар и много мощен, техният гласов асистент не може да води разговори и това го прави до някъде безинтересен. Е, това вече не е така – на Google I/O вчера, компанията побърза да представи най-новия си продукт, който се нарича Google Home. Това е домашен гласов асистент, подобен по функционалност на Amazon Echo, който обаче се цели да бъде много повече.

Първо, за да направи Google Home възможнен, интернет гигантът изцяло е променил своя съществуващ асистент Google Now. Той вече е много по-умен, по-разговорлив и интуитивен. Когато го попитате нещо и той ви отговори, след това можете да последвате с втори въпрос, свързан със същото, но без да повтаряте ключовата дума (да речем името на някоя известна личност).

И тук на място идва Google Home. Асистентът може да бъде поставен във всяка една стая във вашия дом и по този начин да стане лесен начин за достъп до безкрайната интерент иформация, предоставена от търсачката на Google. Можете да търсите рецепти докато готвите, можете да контролирате музиката си, да карате Google Home да пуска видеа от YouTube на вашия телевизор и какво ли още не.

Всичко това става възможно благодарение на постоянно слушащите микрофони, безжичната свързаност на Google Home със редица смарт уреди във вашия дом, както и Chromecast устройствата ви. Ако имате умни крушки, можете да палите осветлението с глас, както можете да си представите.

google-homeGoogle Home ще види бял свят през късната есен, като за сега не се знае нищо повече за него – с какви други услуги ще може да се интегрира, колко ще струва и т.н. Знаем само, че разработчиците ще могат да се развихрят с него, но и за това още е рано – Google ще им даде достъп по-късно през тази година.

Е, какво мислите за новия Google асистент? Ще си заслужава ли човек да поприказва с него?