Вече три години малките автономни коли на Google и Waymo кръстосват улиците на САЩ. Това пътешествие обаче е към своя край, след като Waymo споделиха в блог пост, че т.нар. Светулки [Fireflies; бел. превод] ще бъдат пенсионирани.

За сметка на това компаниите ще наблегнат върху разработка на автономни технологии за коли в масово производство, каквито са моделите Chrysler Pacifica, представени по-рано (и които Waymo вече тестват). „Фокусирайки се върху коли в масово производство като минивановете Pacifica, ние ще имаме възможност да предоставим пълни автономни технологии на повече хора и то по-бързо“, казват от Waymo.

Избирайки вече съществуващи модели коли, вместо разработването на собствени такива, също отваря повече възможности. Да не забравяме, че Светулките можеха да достигнат максимална скорост от 40 километра в час.

Разработвайки само технологиите за автономно шофиране, Google и Waymo ще могат да си партнират с автомобилостроители, които искат да закупят такива и да ги интегрират в своите коли. Сега остава само да чакаме, за да видим колко бързо ще се развие тази технология.