google21

Google ще отвори първия си офис на територията на България. Това стана ясно от регистрирана в Търговския регистър на 10 март фирма с името „Гугъл България“ ЕООД, пише Economic. Регистрацията е направена от Google International LLC с централа в Делауеър, САЩ, която е една от другите дъщерни фирми, отговаряща за експанзията на Google. Началният капитал на компанията у нас е в размер на 100 хиляди лева, а нейн управител ще бъде Греъм Лоу от Великобритания, финансов директор в европейската централа на Google в Ирландия и отговарящ за региона Европа, Близкия изток и Африка.

Виж още: Ревю на Apple iPad Air 2

В Търговския регистър като предмет на дейност на „Гуугъл България“, с изписване на чужд език „Google Bulgaria“ EOOD, e посочено „продажби и маркетинг, както и всякаква друга дейност, незабранена от закона, при условие че ако се изисква разрешение или лиценз, или регистрация за извършване на някоя дейност, тази дейност се осъществява след получаване на такова разрешение или лиценз, съответно след извършване на такава регистрация.“

Централният офис на „Гугъл България“ ще се намира в центъра на София, на бул. ”Цар Освободител”. Там е разположено и бюрото на адвокатска кантора, която е поела правното обслужване на фирмата. До този момент американският технологичен гигант Google е имал само екип в България, но не и официално седалище. Основната дейност на Google за Европа минава през други държави – Полша, Швейцария, Германия, Великобритания и други.

Предполага се, че Google може да участва в бъдещия Sofia Tech Park, който се изгражда на „Цариградско шосе“. „Надяваме се да има новини около Google, но все още е рано“, коментира изпълнителният директор на Sofia Tech Park Елица Панайотова. Тя заяви, че американската компания подпомага и съветва голяма част от технологичните старт-ъпи у нас, голяма част от които ще се намират в българския технологичен център, както и представители на университети, БАН, бизнес сдружения и други.