Вчера Google в своя Security Blog обяви, че наскоро компанията е открила няколко уязвимости в kernel на Flash и Windows. Гиганта потвърди, че не е оставил почти никакво време на Microsoft да се справи с проблема, преди да съобщи за бъга на целия свят.

Google описа дефекта в Windows по следния начин:

windows-bug

Кратко, точно и ясно е описана грешката на Microsoft… Едва ли на компанията, създала Windows и е станало приятно след като почти всички разбраха, че дори от Microsoft могат да правят грешки понякога.

Политиката на Google е да обяви подобни пробиви в сигурността, седем дена след като е уведомила съответната организация за откритието й. Една седмица обаче със сигурност не е достатъчна и както се оказва не е стигнала на Microsoft да оправят дефект, който засяга една цяла операционна система.

Microsoft в изявление за VentureBeat споделят, че според тях това, което са публикували от Google не правилно. И то не само защото накърняват престижа на компанията, но и защото поставят потребителите на Windows в опасна ситуация. Все пак са разкрили на целия свят за тази възможност за пробив в системата… А както знаем, не всички хора са добронамерени.

Microsoft препоръчват на своите клиенти да използват Windows 10 и Microsoft Edge за най-добра защита. И обещават, че ще премахнат проблема, възможно най-бързо.

Колкото се отнася до уязвимостта на Flash. Просто трябва да ъпдейтнете своя Flash, понеже в последната му версия дефекта вече е премахнат.