Снимка: CNET

Google разработиха нова платформа за десктоп гласови асистенти с дисплеи. Тя се нарича Google Smart Displays и дебютира по време на CES в партньорство с Lenovo. Lenovo всъщност са първия партньор на Google в начинанието. Тяхна е изработката на устройството Lenovo Smart Display, което е първото от серия такива. Бъдещи производители са още Sony, LG, JBL и други.

Lenovo Smart Display е всъщност пряк конкурент на Amazon Echo Show и точно това е неговото предимство — новата джаджа от Lenovo поддържа YouTube. И няма как, след като платформата е разработена от Google и разчита на Google Assistant.

Приемете Google Smart Displays като десктоп гласов асистент от типа Google Home, но с дисплей. Те могат да правят всичко, което Google Home може, плюс още допълнителни функции като показване на маршрути, търсене на места в Google Maps, стриймване на музика от Google Play Music, визуализиране на ваши снимки от Google Photos и, разбира се, показване на клипове от YouTube.

Снимка: CNET

Lenovo предлагат два варианта на Smart Display — с 8 и 10-инчов дисплей, който може да стои вертикално или хоризонтално, благодарение на вградена стойка. Самите дисплеи са с резолюция съответно Full HD за 10-инчовия такъв и HD за по-малкия. Имате микрофон, който може да се заглушава чрез бутон, както и камера за видео разговори чрез Google Duo. Предимството тук е, че камерата има капаче, което може да я скрива докато не я ползвате (подобно ThinkShutter при новите Lenovo ThinkPad).

Противно на очакванията, Smart Displays не разчитат на стандартната мобилна операционна система Android. Вместо това те работят под Android Things и характеристиките им включват процесор Qualcomm Snapdragon 624, 2GB RAM и 4GB вградена памет, от която няма как да се възползвате (защото все пак имате достъп само до гласови команди чрез Google Assistant).

Lenovo ще пуснат на пазара първите Google Smart Display гласови асистенти през лятото на тази година, като цените ще са 199 долара за 8-инчовия модел и 249 долара за този с диагонал 10 инча.

Снимка: CNET