gmai-sec

През последните няколко дни в интернет се разви малък скандал по отношение на сигурността, след като Google публикува документ за по-малко сигурните приложения. Според компанията примери за несигурни програми, които не поддържат последните стандарти за сигурност, са Microsoft Outlook и Mozilla Thunderbird.

ВИЖ ОЩЕ: 10 ПОЛЕЗНИ ФУНКЦИИ В GMAIL

Google наскоро създаде и възможност за превключване между сигурен и несигурен режим за комуникация между Gmail и настолните приложения. В момента тези клиенти за електронна поща не поддържат последния стандарт за автентикация Oauth 2.0, който се използва за идентифициране на потребителите.

Google каза, че от втората половина на 2014 година е започнала постепенно да увеличава проверките за сигурност, когато потребителите се вписват в Gmail. Компанията препоръчва да използвате клиенти, които поддържат Oauth 2.0. В противен случай, ако се ползват програми като Mozilla Thunderbird, потребителите ще трябва да преминат и през допълнителни стъпки за удостоверяване на тяхната самоличност.

Проверка на Secunia за сигурността на клиента за електронна поща на Mozilla за версия 24.0 имат непоправени 11% съобщения за дупки в сигурността.
Предполага се, че скоро ще видим какво означават допълнителните мерки за сигурност.