Възможността да инициирате видео обаждания чрез Face Time при iOS директно от приложението за контакти или обаждания, е много удобна. Въпросът е защо няма подобна функционалност и при Android. Е, след като миналата година Google представиха видео чат приложението си Duo, бе време да видим негова native имплементация в операционната система.

След следващ ъпдейт за Android, притежателите на Nexus, Pixel и Android One смартфони ще могат да извършват видео обаждания не само през Duo, ами и от всички други приложения, през които може да се направи стандартно обаждане. Това са Phone (Dialer), Contacts и Android Messages. Просто избирате даден контакт и след това типът обаждане, което желаете да започнете.

В този случай Android разчита на новата ViLTE технология за видео обаждания през мрежата на оператора. Ако вашият оператор не поддържа такава обаче, видео обаждането автоматично преминава през Google Duo.

Точно за това, за да използвате новата услуга трябва да имате инсталирано приложението Duo.

По-късно тази година очакваме Google да имплементират и възможността да стартирате видео обаждане по средата на обикновено аудио такова. Освен това, компанията сподея, че работи съвместно с разработчици и производители на смартфони, за да донесе видео обажданията и на притежателите на телефони, различни от Pixel, Nexus и Android One.