Според последният доклад от Google, компанията е сключила сделка за още чиста енергия, която да захранва нуждите ѝ. Към досегашната мощност ще бъдат добавени нови 842 мегавата, произвеждани от възобновяеми източници. Това прави общо 2 гигавата годишно, които ще захранват центровете на Google оттук нататък.

Идеята на интернет гиганта е цялата компания да стане независима от замърсяващи околната среда средства за добив на енергия и да прекъсне на 100% емисиите си от въглероден диоксид до 2025 година. Този план става все по-постижим с последната сделка, която Google сключиха, даваща им достъп до още повече мощност от вятърни ферми в САЩ, Чили и Швеция. С това вече цели 37% от енергията, използвана от Google, е от изцяло възобновяеми източници.

Информацията за решението на американците идва в момент, в който лидерите на повече от 190 държави са се събрали в Париж, където обсъждат начини за намаляване на въглеродните емисии в глобален мащаб, за да предотвратят покачването на температурите. Освен това, други големи фигури в лицето на Бил Гейтс, Джеф Безос и Марк Зукърбърг стартираха проект за чиста енергия. Илон Мъск също имаше какво да каже по въпроса.

Освен сключването на сделки за възобновяема енергия, Google обявиха и че за последните пет години инвестират 2,5 милиарда долара в проекти за разработка на чиста енергия.