гейминг смартфон
снимки: pixabay.com

Мобилните устройства се превърнаха в предпочитана платформа за геймърите по цял свят. Ето защо мобилните компании полагат много усилия в своите най-нови първокласни устройства, докато студията за игри и онлайн платформите за гейминг правят всичко възможно, за да създадат и предоставят висококачествено изживяване, съвместимо с всяко устройство.

Много сектори вече са адаптирали своя геймплей към мобилен режим. Покер индустрията например създаде специализирани мобилни платформи с възможности, които им позволява дори да адаптират играта и да добавят други онлайн варианти. Същото важи и за по-традиционните игри с карти, като например Uno, чиито версии днес също могат да се намерят за мобилни устройства. В сферата на видео игрите пък подобен преход е още по-естествен и очакван, но изисква по-големи възможности от устройството.

Най-добрите смартфони за игри

Възможностите за игра през мобилно устройство съществуват още от времената, когато Nokia 3310 беше най-желаният телефон за игра на Snake и много преди появата на модерни смартфони с вградени вентилатори и специален игрови софтуер.

Към днешна дата обаче устройствата все повече се специализират и усъвършенстват в сферата на игрите, а най-новите модели застават редом до домашните конзоли и геймърските лаптопи по отношение на възможности и характеристики.

От техническа гледна точка повечето съвременни телефони се квалифицират като „смартфони за игри“, тъй като разполагат с висококачествени процесори, добра графична мощност, която се грижи за изображението, и възможно най-високи разделителни способности. Не всички устройства са снабдени със специфични игрови функции, но работят също толкова добре за дълги игрови сесии.

Въпреки това най-добрите смартфони за целта притежават технически показатели и допълнителни функционалности, които ги правят високо конкурентни дори на класическите конзоли и са идеален вариант за запалени геймъри.

Nubia Red Magic 7

Смартфоните Red Magic на Nubia имат репутацията на едни от най-добрите устройства, фокусирани върху игри, и поредното доказателство за това е последното попълнение в колекцията им – Red Magic 7.

На първо място, телефонът има впечатляващ дизайн и се отличава с прозрачен гръб, в който се вижда вграденият вентилатор с с RGB LED светлини. Телефонът разполага с 6.8-инчов AMOLED дисплей с резолюция Full HD+ и честота на опресняване до 165 херца. Тази висока честота е от особено значение при игрите, тъй като позволява на анимациите и ефектите да бъдат плавни, а не насечени.

В допълнение към това, Red Magic 7 разполага и с множество функции за игри, включително странично монтирани сензорни тригери на страните и възможност за контрол на производителността на базата на игра. Всичко това е представено в режима „Game Space“ на Red Magic.

Black Shark 5 Pro

Черната акула е най-новото гейминг устройство от Хіаоmі. Сред основните му характеристики са производителност от най-високо ниво, специфични игрови функционалности като магнитни тригери, които излизат от основното тяло на телефона за по-автентично усещане, наподобяващо контролер, както и невероятно бързо зареждане на батерията.

Традиционни за Xiaomi, телефонът идва с впечатляваща камера, макар и тази функционалност да не е сред най-отличителните в игровите телефони. Устройството има 108MP основна, 13MP ултраширока и 5MP телефото камера, което го прави идеално за любителите на фотографията.

Xiaomi Poco F4 GT

Следващият игрови модел също идва от Xiaomi и е едно от най-бюджетните решения от този клас. POCO F4 GT разполага със Snapdragon 8 Gen 1, съчетан с 8/12 GB RAM и 128/256 GB UFS 3.1 памет. Той има голям 6,67-инчов AMOLED дисплей със 120Hz честота на опресняване и висока честота при докосване, което го прави отзивчив и отличен смартфон за геймъри. Устройството поддържа 120 W бързо кабелно зареждане и има 4700 mAh батерия, която може да издържи цял ден с едно зареждане. Една от основните му характеристики е и изчистеният дизайн, който го прави подходящ не само за геймъри, но и за всички останали потребители, които търсят качествено и бързо устройство на достъпна цена.

Asus ROG Phone 6 Pro

ROG Phone 6 Pro има всички необходими функционалности за игра, висока производителност и дори прилична настройка на камерата. Освен това разполага с мощна батерия от 6000 mAh и поддържа 65 W бързо кабелно зареждане. ASUS обещава, че пълното зареждане ще отнеме приблизително 40-42 минути, което е впечатляващо предвид голямата батерия. Освен всичко останало, телефонът разполага и с водоустойчивост IPX4, което го прави един от редките смартфони за игри, които разполагат с подобен вид защита срещу вода.