galaxy s5

galaxy s5

Каквито и надежди да са възлагали на своя тазгодишен флагман Samsung Galaxy S5, корейците продължават да бъдат поливани със студена вода от статистиките. Последните данни на Counterpoint показват трагични продажби на смартфона в световен мащаб през май – били са закупени едва 5 милиона бройки, което е много под предварителните очаквания.

И това не е най-лошото за Samusng и актуалния им флагман. Оказва се, че продажбите му са и далеч зад тези на iPhone 5S – Apple е успял да пласира 7 милиона бройки от модела за същия период, въпреки че 5S е бил на пазара вече осем месеца, докато за Galaxy S5 това е едва вторият месец в продажба.

Цифрите са си все така тъжни и когато се направи сравнение с пазарното представяне на миналогодишния Galaxy S4 във втория му месец. От тогавашния флагман на Samsung са били купени 7 милиона. Явно пътят, по който е поела Galaxy серията, не е правилният. Според анализаторите на Counterpoint една от основните причини за така драстично намаления интерес от страна на потребителите е „размиването“ на бранда Galaxy с евтини модели, докато iPhone продължават да предлагат само премиум продукти, с което поддържат репутацията му висока. Очевидно този проблем е осъзнат вече и от корейския технологичен гигант.

“Ще засилим конкурентоспособността си чрез вливане на свежи сили в репутацията на премиум бранда ни, силни нови продукти и най-модерната технология“, коментират от Samsung в отговор на резултатите, представени от Counterpoint, но отказват да потвърдят дали данните са верни, както и да представят свои собствени. Вероятно ще видим как точно смятат да преодолеят проблемите още с премиерата на Galaxy F, за който все по-усилено се говори, че ще бъде метален и категорично ще се настани в най-високия клас по всички показатели – точно това, което явно в момента убягва на Samsung.