samsung-galaxy-s-4

Изглежда Samsung иска да стане „най“ и ще направи всичко, което трябва за да постигне тази цел. Проучване на сайта AnandTech показва, че компанията манипулира бенчмарк тестовете, правени с флагмана Galaxy S4, като смартфонът веднага отчита, че се прави подобен тест и се включва на „супер режим“, за да постигне по-високи резултати. Това става чрез увеличаване на тактовата честота на процесора Exynos 5 Octa, но само при правене на бенчмарк.

 

 

Компанията никъде не е обявила максималната тактова честота, с която може да работи графичният чип (GPU). При нормални условия и стартиране на обикновени приложения, максималната тактова честота, която достига GPU-то е 480 MHz. Ако се пусне бенчмарк тест, тази скорост скача до 532 MHz.

Screen Shot 2013-07-17 at 6.57.13 PM_575px

Колегите дори са открили точния код, който Samsung използва за да стартира тези огромни скорости („BenchmarkBooster“). Тестовете, при които Samsung Galaxy S4 включва своя супер режим включват GLBenchmark 2.5.1, AnTuTu и Quadrant. AnandTech пише и, че това не е единственият случай, при който Samsung мами на бенчмарк тестовете. „Това е част от тяхната култура“, пише сайтът. „Трябва много внимателно да сравнявате Exynos 5 Octa с устройства, които използват други процесори.“

Ако Samsung продължи с допинга на тестовете, сайтът предупреждава, че индустрията може да започне „да губи прекалено много време за увеличаването на резултатите на синтетични тестове, отколкото да се фокусира върху цялостното потребителско изживяване“.