Смъртта на четири масивни черни дупки

Добре известно е, че това което наблюдаваме днес в Космоса се е случило далеч преди нашето съществуване. В опит да разберат по-добре процесите, астрономите забелязаха безумна битка от векове. Четири гигантски черни дупки в галактики джуджета. За учените е видно, че техният сблъсък предстои, макар и не всички да са на едно и също място.

Използвайки рентгеновата обсерватория Чандра на НАСА, астрономите наблюдават отблизо две отделни двойки сливащи се галактики джуджета. Едната е в клъстер на 760 милиона светлинни години, а другата – над 3,2 милиарда. Според изследователите това е първото доказателство за големи черни дупки в сливащи се галактики джуджета изобщо.

Чудото „Чандра“

Чандра е изкуствен астрономически спътник на Земята. Изстреляна е от НАСА през далечната 1999 година. Тя обикаля около нашата планета за 64 часа на 1/3 от разстоянието делящо ни от Луната. Рентгеновите лъчи, с които работи ни помагат да наблюдаваме именно останки от черни дупки, свръхнови или квазари. Благодарение на нея умело се изследва и черната материя. Предполага се, че последната представлява над 90% от пространството в космоса.

Астрономите са открили много примери за черни дупки, които са на път да се сблъскат в големи галактики, които са относително близо. Търсенето им в галактики джуджета е много по-трудно и повечето опити до този момент завършваха с пълен провал.

Постиженията на джуджетата

Фактът, че сме наблюдавали галактика джудже прави това откритие истински значимо. Въпреки че може да не са толкова зашеметяващи по обхват, галактиките джуджета са незаменими за разбирането на еволюцията на галактиките като цяло.

Теориите варират, но астрономите като цяло вярват, че първоначалните галактики джуджета, които са се образували стотици милиони години след Големия взрив, са се слели с течение на времето. Така те образуват големите като нашата собствена, с които сме толкова добре запознати.

В много отношения галактиките джуджета са нашите галактически предци, които са еволюирали в продължение на милиарди години, за да създадат големи галактики като нашия собствен Млечен път.

Повечето от галактиките джуджета и черните дупки в ранната вселена вероятно са станали много по-големи към момента. Това се дължи именно на многократните сливания.

Мистериозни находки

Ето защо за учените е толкова разочароващо, че галактиките джуджета се оказват трудни за откриване. Това се налага поради фактори като ниска осветеност и колосалните разстояния, на които се намират.

Сега, след като са открили не един, а четири уникални примера от тях, астрономите могат да се върнат за последващи наблюдения. Това е може би една от най-добрите възможности досега за изучаването на първичните галактики на нашата вселена.