Снимка: Ford

Според ново проучване на Ford и IHS Markit, Ford Mustang е най-продаваната спортна кола в историята. Това се дължи на бързото и широко разпространение на модела в държави извън родните на марката Съединени щати. Само за 2016 година Ford са продали 45 000 броя Mustang извън САЩ. Това са цели 101% ръст година за година.

Най-големи продажби на Ford Mustang се наблюдават в Китай и Германия. Към момента колата се продава в 140 страни по света и четвърт от всички продажби на шестото поколение (модел 2015 година) са извън САЩ.

Със следващият модел, който ще излезе през 2018 година, Ford ще продават чудовището си в още няколко нови дестинации. Между тях са Бразилия, Палау и Кот д’Ивоар.

Снимка: Ford
Снимка: Ford

Не е ясно какво точно имат предвид IHS Markit под спортна кола, но други добре продавани модели, за които е направено проучване, са BMW 4-та серия, Nissan 370z, Porsche 911 и Mazda MX-5. Не бе разкрито и кой стои на второ място след Ford Mustang.

Следващият модел Mustang, който се очаква догодина, ще дойде с няколко подобрения. Едно от тях е 5-литров V8 двигател за варианта GT версията и 10-степенна скоростна кутия.