Преди около година Ford обявиха, че смятат да интегрират домашния асистент на Amazon в своите автомобили. Ето че това партньорство беше официално обявено на CES вчера, като специален ъпдейт ще донесе функционалността на собствениците на Ford Fusion и Ford F-150.

Всички притежатели на Amazon Echo, Echo Dot и Amazon Tap ще могат да контролират колата си дистанционно, да я запалват предварително, да отключват и заключват вратите ѝ и т.н. Освен това, домашният асистент от Amazon ще им позволи да взаимодействат с умни домашни уреди докато шофират — да включват термостати, лампи и още много други.

ford-amazon-echo-alexa-integration-ces-2017С интеграцията на Amazon Echo в автомобилите на Ford ще можете също така да пазарувате онлайн само с глас и то докато шофирате из града. Възможността да пускате аудио книги от Audible в колата също е налична, разбира се.

Всичко това ще стане възможно след необходимия ъпдейт, разбира се. Той ще дойде в два етапа — първият в края на януари, който ще ви позволи да контролирате колата си от вкъщи. С втория, който се очаква през лятото, вече ще можете да контролирате и умните уреди в дома си докато шофирате.

Ford не са единствения автомобилостроител, който изяви желание преди време да си партнира с Amazon. Те обаче са тези, които първи имплементираха Alexa и Echo в своите коли. Така че предстои да видим и други компании, които несъмнено ще грабнат възможността да направят возилата си по-умни.

Amazon обаче предупреждават: “Не шофирайте докато сте разсеяни.”