threatexchange facebook

Facebook обединява някои от най-големите уеб компании в сътрудничество за унищожаване на заплахите за сигурността. Социалната мрежа ще направи това възможно чрез новата си платформа, която беше обявена късно снощи, носеща името ThreatExchange. Тя позволява на компаниите да споделят информация за злонамерени линкове, злонамерени софтуери и други атаки, с които имат опит или са видяли.

Виж още: Predpol прави предсказанието на престъпления възможно

До момента в инициативата са взели участие Twitter, Tumblr, Yahoo, Pinterest, Dropbox и Bitly, като целта е всяка една от тях веднага да сподели получените данни, за да могат останалите бързо да се подготвят за реакция или дори да предотвратят бъдещи атаки. ThreatExchange е нещо повече от платформа за изпращане на съобщения, според Gigaom Facebook приложи някои от технологиите, които използва, за да намери връзка между хората в социалната мрежа и при ThreatExchange, позволявайки й да намира връзка между атаките. Тя дори има еквивалент на настройките за поверителност, така че ако някоя компания сподели лична информация, може да направи така, че тя да се вижда само от други компании с подобрен проблем.

Идеята за това партньорство ще бъде много полезна за разрешаването на голяма част от съвременните заплахи както за компаниите, така и за самите потребители. Facebook споделя, че чрез обмен на информация ще се направи пълна картина на атаката, което е и ключът към нейното спиране. Споделенето от компаниите в ThreatExchange обикновено ще са данни, които вече са публично известни, но това в крайна сметка ще доведе до тясна връзка между тях при по-големи проблеми, както и по-добри системи за сигурност за всички. ThreatExchange в бета версия вече е пусната и Facebook казва, че на по-късен етап всяка организацият ще може да я използва.