0911_zuckerberg_630x420

Facebook разработва нов начин за четене и откриване на новини, твърдят източници на TechCrunch. Но така нареченият Reader на социалната мрежа няма да работи с RSS и вероятно няма да се появи на бял свят в обозримо близко бъдеще, конкурирайки популярното приложение Flipboard. Целта на компанията е да създаде иновативен продукт, който да мотивира потребителите й да прекарват повече време във Facebook.

Според информацията, Facebook Reader няма да върви по стъпките на Digg, Feedly и Aol Reader, които правят всичко възможно да спечелят потребителите на Google Reader – услуга, която търсачката окончателно затваря от 1 юли.

[cquote]RSS агрегацията не представлява голям интерес за повечето хора във Facebook?[/cquote]

Немалко потребители ще страдат от смъртта на Google Reader, но повечето от аудиторията във Facebook вероятно никога не са използвали RSS активно. Говори се, че технологията не е преференциален избор на социалната мрежа, защото много нейни потребители ще трябва да прекарат излишно време, научавайки какво са RSS хранилки.

Има голяма възможност Facebook Reader да е просто следващата еволюция на мобилната стена от публикации в социалната мрежа. Но има и шанс услугата да се предлага като отделна апликация за iOS и Android устройства.

Твърде рано е да се предскаже какво точно е Facebook Reader. Но, засега, едно е ясно – социалната мрежа го разработва от дълго време и със сигурност ще направи много промени, които го поставят далеч от обсега на Google Reader или Flipboard по функционалност.