Като че ли не ни стигат постоянните промени, които Facebook налага в своите мобилни и десктоп приложения, ами сега и това – The Information докладват за новите планове на социалната мрежа в случай, че отношенията им с Google се изострят и приложението им бъде изритано от Play Store.

Както знаем, Зукърбърг и компания искат повече свобода и Google API, с което трябва да се съобразяват, нещо не им се нрави. Точно за това, новият план на социалката включва самостоятелна система за доставяне на ъпдейти и нотификации, ако се окаже че Facebook бъде изтрит от Google магазина. Това обаче е най-малкото в доклада на The Information. Журналистът Амир Ефрати споделя, че преди няколко години разработчиците на Facebook са си позволили крайни своеволия като са забранили достъпа до мобилното приложение на всички потребители в неназована за сега държава. За външни лица това е изглеждало като технически проблем и по този начин FB са искали да проверят до колко могат ползвателите на социалната мрежа да бъдат изнервени и дали в някакъв момент ще спрат да влизат в сайта.

Заедно с всичко това има информация и за експерименти с нарочно променяне на съдържанието в News Feed – подбиране на повече отблъскващи и депресиращи постове, за да се види дали потребителите ще ползват Facebook по-малко. Странно, но първият експеримент показал, че хората продължават да ровят във „фейса“, дори и ако достъпът им до него е почти невъзможен…

Според различни интернет източници, деянието на Facebook, макар и не нелегално, е крайно грозно и в разрез със собствената им политика (а именно – да направят свързването на хората по света още по-лесно и удобно). The Verge дори коментират, че за пореден път Зукърбърг и компанията разклащат основите на доверието, което лично ние, потребителите, сме гласували на социалката.

Официални представители на Facebook за сега отказват коментар по случая.