След терористичната атака в Париж миналия петък, Facebook активира две нови услуги в социалната мрежа – възможността всеки да покаже, че е съпричастен към случилото се с промяна на профилната си снимка (с цветовете на френското знаме), както и т.нар. Safety Check. Второто се изразява в това всеки, който се намира в района на случката, да може да покаже на близките си, че е добре, благодарение на нотификация (на снимката по-горе).

Много хора обаче се запитаха защо Facebook са пуснали Safety Check за Париж, а не и за други атаки, като тази в Бейрут от четвъртък, в която са загинали 40 души. В пост през уикенда вицепрезидентът на компанията Алекс Шулц обясни защо това е така. За незапознатите – Safety Check е функция, която социалната мрежа представи още миналата година. Целта ѝ е да позволява на хора в райони с бедствия да показват, че са добре. В светлината на последните събития обаче, компанията е решила, че тя може да помогне и в други случаи, като например терористична атака или епидемия.

„За всичко ново си има първи път, дори и в трудни времена; за нас това бе Париж.“, се казва в поста. Шулц разграничава Safety Check за Париж и възможен такъв за „други места по света, където насилието е по-често срещано и ужасни неща се случват с тревожна честота“ – на такива места събитията нямат ясно разграничен край и е по-друдно човек да се отбележи като „в безопасност“.

По-късно Марк Зукърбърг се включи в дискусията с пост през личния си профил (изказването е в коментарите), където обясни, че компанията е загрижена еднакво за всички хора и се стреми да помага. Според Зукърбърг, идеята на Safety Check е била точно да служи при природни бедствия, но от тук нататък Facebook смята да използва функцията и при други неочаквани събития.