мегабайти

Вероятно сте забелязали, че Facebook имат навика да правят множество промени в алгоритмите си. Един от скорошните ъпдейти включи автоматичното стартиране на всяко видео, независимо дали сте влезнали във Facebook от смартфона си или лаптопа. Без да сте изявили желание, при прегледа на последните събития, всяко видео на вашата стена се стартира щом достигнете до него.

[cquote]Какъв е проблемът?[/cquote]

Всяко стартирано видео „изразходва“ мегабайти от мобилния ви интернет, което пък води до увеличаване на сметката ви. Или просто бързо изразходвате бързия си 3G интернет. Особено дразнещо е, когато мобилният ви интернет е бавен и искате да прегледате последните събития във Facebook, но той започва да зарежда всяко видео, което някой ваш приятел е харесал или споделил. От друга страна, когато едновременно се стартират няколко видеа вашият смартфон се натоварва неимоверно и забавя реакциите си. С две думи, Facebook може да ви струва скъпо.

[cquote]Какво е решението?[/cquote]

За щастие, чичо Марк и компания са ни оставили възможност да променим настройките по подразбиране и да ги нагодим по наш вкус. Процедурата не отнема много време и не изисква изключитени умения, но ще ви спести пари и много мегабайти занапред.

Ако притежавате смартфон с Android, стартирайте приложението и отворете менюто Settings (трите хоризонтални ленти в горния десен ъгъл). Там изберете App Settings или Settings (в зависимост от телефона). Ще намерите опцията Video Auto-Play и след като я изберете имате три възможности – On, Wi-fi only и Off. За да се стартира само видеото, което е желано от Вас, изберете Off.

В случай че използвате устройство с iOS, влезте в Settings, там изберете секцията Facebook и след това подменюто Settings. Ще видите опцията Auto-play и можете да избирате между On, Wi-fi only и Off. Тук също като при Android, трябва да изберете Off, за да сте сигурни, че няма да се стартира нежелано от вас видео.

Бихте могли да ограничите ефекта Auto-play video и във Web версията на Facebook. Просто след като се логнете, влезте в секцията Settings изберете менюто Videos и там изберете при Auto-play videos – Off. Препоръчително е да погледнете настройките и на други програми, които ползвате активно през 3G, за да се предпазите от подобни нежелани настройки по подразбиране.