whats app

Европейската комисия глоби Facebook сък 110 милиона евро заради „предоставяне на невярна и подвеждаща информация“. Докладът бе споделен под формата на прессъобщение в сайта на ЕК.

След като Facebook придобиха WhatsApp през 2014 година, компанията обяви, че няма да има възможност да свърже акаунтите на потребителите на чат апликацията, с Facebook. Това обаче не се оказа точно така, след като в края на октомври миналата година разбрахме, че WhatsApp автоматично изпраща потребителски данни към социалната мрежа.

Още тогава Европейската комисия започна разследване. Тогава Германия забрани на Facebook да събира WhatsApp данни. Компанията се подчини на подобна забрана за територията на Великобритания през ноември. По-рано тази седмица пък, италиански антитръстови органи глобиха WhatsApp 3 милиона евро за подстрекаване на потребителите към споделяне на данни с Facebook.

Всичко това няма да се отрази по никакъв начин на сливането между Facebook и WhatsApp, като от Facebook споделиха в прессъобщение, че са сътрудничили на Европейската комисия и са помогнали с всичко, което е било нужно по време на разследването. Освен това добавиха, че през 2014 година не са знаели, че ще могат да свържат данните от двете приложения и поради това реално не са излъгали съзнателно.