8a0a6141

Facebook вижда голям потенциал във виртуалната реалност и не пести средства в тази насоки. През март миналата година стана ясно, че компанията е сключила сделка за закупуването на Oculus VR, производителят на устройството за виртуална реалност Oculus Rift, а сега социалната мрежа планира да създаде версии на своите приложения във виртуалната реалност. Това беше потвърдено от Крис Кокс, директор на отдел продукти.

Виж още: Apple патентова аксесоар за виртуална реалност

На конференцията Code Media, проведена в Калифорния, той заяви, че Facebook VR е на път. „Ние работим върху приложения за виртуална реалност“, бяха думите на Кокс. Той не описа в детайли какво точно ще представляват те, но представете си свят, в който потребителите ще могат да споделят средата, която ги заобикаля с останалите, използващи приложението. Малко плашещо, но и доста интересно. Повечето големи технологични компании смятат, че именно това ще е бъдещето на онлайн преживяванията. Според Крис Кокс това ще се превърне в ежедневен начин за споделяне. „Вие ще го правите. Beyoncé ще го прави.“, заяви той.

Разбира се, не трябва да очаквате тези приложения скоро. Една от причината за това е, че все още доста малко хора притежават устройства за виртуална реалност, тъй като тя тепърва навлиза. Миналата година Марк Зукърбърг показа сериозните си намерения към тази технология, влагайки 2 млрд. долара в Oculus VR. „Ние ще направим Oculus платформа за много други преживявания. Представете си да споделяте със своите приятели онлайн не само моменти, но и цели изживявания и приключения.“, каза тогава той. Изглежда, че компанията работи за превръщането на тези цели в реалност.