Симулация на възможната картина, която ще види Event Horizon Telescope | Снимка: Hotaka Shiokawa / CFA / Harvard

По-късно тази, или рано през 2018 година ще видим първата снимка на черна дупка, ако всичко върви по план. Учените включиха Event Horizon Telescope — редица радиотелескопи, които работят в унисон един с друг, за да успеят да заснемат свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика. Макар да е много масивна, Sagittarius A*, както е наречена черната дупка в центъра на Млечния път, тя е и изключително компактна, което я прави трудна за заснемане.

Като изключим факта, че черните дупки не излъчват собствена светлина (гравитационното им поле е толкова силно, че дори и светлината със своята скорост от 300 000 километра в секунда, не може да избяга), заснемането на един такъв обект е труден процес и по други причини — повечето са изключително далеч от нас, а размерите им, въпреки голямата маса, не са големи. За сравнение, Sagittarius A* е над 4 милиона пъти по-масивна от Слънцето и едва 30 пъти по-голяма по диаметър.

Event Horizon Telescope започна работа на 5 април и ще работи до 14 този месец. Масивът е изграден от общо 12 радиотелескопа, разположени на различни места по Земята. Така те могат да работят като един огромен телескоп и да ни разкрият тайната на черните дупки.

Учените сравняват заснемането на свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път с опит за фотографиране на гроздово зърно на повърхността на Луната.

След снимките на Sagittarius A*, следва опит за заснемане на друга — това е свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката Messier 87, намираща се на 53,5 милиона светлинни години от нас. Масата на тази черна дупка е оценена на около 4 милиарда слънчеви маси.

Това обаче не е всичко. За да можем да видим това, към което е погледнал EHT, трябва данните от наблюденията да бъдат обработени. И тъй като ще бъдат страшно големи, е необходимо те да бъдат физически транспортирани, вместо изпратени по интернет. Обработката ще се състои на две места — Институтът Макс Планк (Max Planck Institute) в Германия и обсерватория Хейстак (Haystack Observatory) в Масачузец.

Все още не е ясно какво точно ще покажат снимките, но астрономите очакват да видят светлият хоризонт на събитията на двете свръхмасивни черни дупки. Обработката на суровите данни ще отнеме поне няколко месеца, като първата в историята снимка на черна дупка очакваме да бъде представена в края на тази, или началото на следващата година.