Можем да го очакваме на пътя още през януари

Натриево-йонните батерии имат по-ниска плътност, по-евтини са и работят по-добре при студено време. JAC Motors (китайски автомобилен производител), подкрепян от Volkswagen, е готов да пусне първото масово произвеждано електрическо превозно средство (EV) с натриево-йонна батерия. Това ще стане под името на новата марка Yiwei. Въпреки че технологията за натриево-йонни батерии има по-ниска плътност и е по-малко развита от литиево-йонните, нейните по-ниски разходи за производство, по-изобилни доставки и превъзходна производителност при студено време могат да помогнат за ускоряване масовото приемане на EV.

Доставките на JAC Yiwei EV хечбек се очаква да започнат още през януари.

За компанията

Yiwei е нова марка създадена през 2023 г. за JAC. Volkswagen има 75% дял и управляващ контрол върху JAC. Немският производител притежава 50% от компанията майка на JAC, Anhui Jianghuai Automobile Group Holdings (JAG). Китайското правителство притежава другата половина от JAG, което създава една от най-странните двойки в автомобилната индустрия.

Yiwei EV изглежда е ребрандирана версия на хечбека Sehol E10X, обявен през изминалата година. Моделът Sehol се хвали с пробег от 252 км и с капацитет от 25 kWh, енергийна плътност 120 Wh/kg, зареждане от 3C до 4C и клетка HiNa NaCR32140. Когато JAC разкри марката Yiwei през май, стана ясно, че ще се откаже от етикета Sehol и ще ребрандира всички свои превозни средства на JAC или Yiwei. Компанията все още не е споделила дали моделът с марката Yiwei ще запази псевдонима си E10X.

През април 2023 JAC показа отделен EV, наречен Yiwei 3, на автомобилното изложение в Шанхай. Този модел стартира през юни с LFP литиева батерия, обещавайки, че натриево-йонният вариант ще бъде пуснат на пазара по-късно.

JAC с обещания за по-добри модели

Новият Yiwei EV използва цилиндрични натриево-йонни клетки от HiNA Battery. JAC сглобява батериите в модулната UE (Unitized Encapsulation). Това е структура на пчелна пита на компанията, подобна на CTP (cell-to-pack) на CATL и Blade на BYD. Оформлението може да осигури по-голяма стабилност и производителност.

Без оглед на факта какво ни обещават поредните иновации в автомобилната индустрия, ясно е, че ни очакват все по-добри и надеждни превозни средства, които водят до удобство и икономии. Целта е да спечелят всички от производители, през клиенти, до заобикалящата ни околна среда.