Европейската космическа агенция (ESA) планира догодина да изпрати два Aladin лазери в открития космос. И двата лазери имат за цел да разучат по какъв начин ‘работи’ вятърът. Този проект е част от програмата на ESA – “Living Planet”, чрез която учените ще могат да разберат по-добре някои природни феномени, като например магнетизма, а в този случай – вятъра.

Проектът ще изучава вятъра, за да подобри всички устройства и техники свързани с небето, дори и прогнозата за времето, ще бъде много по-точна от преди. Всичко ще бъде съсредоточено в атмосферната динамика – гръмотевични бури, урагани, различните течения и циркулацията на въздуха по целия свят.

Устройството включва лазери, които ще насочват UV лъчи към Земята. Понеже те ще отскачат от малки частици и въздушни молекули, частта която се връща обратно в сателита ще бъде събрана и записана в телескопа. Тъй като сателита ще бъде близо до нашата планета, информацията получена от него ще може да бъде анализирана почти на мига. Да се надяваме, че тази нова техника на изучаване на вятъра ще предотврати тежките последици от тези природни бедствия.