Те не са толкова щадящи климата, колкото смятаме

Един поглед върху емисиите от превозните средства в живота като цяло, поставя под въпрос екологичността на мобилността ни.

Някои от големите производители на любимите ни машинки твърдят, че безконтактните електрически скутери допринасят за намалени емисии на CO2. Заедно с това ни помагат да избягваме натоварения трафик. Те също така водят до намаляване зависимостта от личните ни автомобили за придвижване на къси разстояния. Но дали всичко това води до една по-чиста и екологична планета?

Фактът, че скутерите не отделят замърсяване от изпускателна тръба, не означава, че са природосъобразни. Действителното въздействие на превозните средства върху климата зависи силно от това как са произведени, какво заменят и колко дълго ще се използват.

Колко продължава животът на един скутер?

Изследователи са решили да направят оценка на жизнения цикъл. Именно той е отговорен за емисиите от създаването, транспортирането, зареждането, събирането и изхвърлянето на скутерите. Проучването стига до заключението, че те обикновено произвеждат повече емисии на парникови газове от стандартния дизелов автобус, електрическия мотопед или електрическия велосипед.

Екипът на провеждащите теста са разглобили и претегли всяка част, включително алуминиевата рамка, стоманените части, литиево-йонната батерия и електродвигателя. След това те се осланят на откритията от по-ранни партньорски проучвания, за да оценят въздействието върху околната среда от добива, производството и доставката на тези суровини.

Данните показват, че скутерите произвеждат около половината от вредните емисии от стандартен автомобил, с около 200 грама въглероден диоксид на километър в сравнение с близо 415. Но най-важното е, че от любителите на е-скутери, само 34% биха използвали личен автомобил или услуга за споделено шофиране. Почти половината биха се предвижили с колело или пеша, 11% биха се качили на автобуса, а 7% просто щяха да пропуснат пътуването.

Приблизително две трети от времето за транспортирането на скутерите генерира повече емисии на парникови газове от алтернативните. Електричеството, използвано за зареждане на превозните средства, е най-малко допринасящо за емисиите на продукта. Половината произхожда от суровините на производствения процес. Голяма част от вредните емисии се дължат и на продължителността на експлоатационния период на един скутер.

Рециклиране

Изхвърлянето на скутерите се осъществява по различен начин. Във водоеми, около сгради, подпалване и т.н. Това води до много големи екологични щети.

В много американски градове, скутерите се оставят на място в случаите, когато батерията се изчерпи. 43% от емисиите идват от необходимостта от придвижването им от дворове, тротоари и други, отвеждането им до централно място за зареждане и връщането им на места, където собствениците могат да ги намерят.

Чиста енергия

Някои производители на скутери обявиха, че ще компенсират всички емисии от зареждането на скутерите и превозните средства, използвани за събирането им, чрез закупуване на чиста електроенергия и инвестиране в проекти за възобновяема енергия и въглеродни компенсации.

Добрата новина е, че има начини за намаляване на вредните емисии, включително използване на електрически или поне по-икономични превозни средства за събиране на скутери. Намаляване на разстоянието между пунктовете за събиране на превозни средства с ниско зареждане на батерията също ще помогне в процеса. Увеличаването на дела на рециклираните материали, особено алуминия, е още едно решение.

Най-важното условие

Промяната, която може да има най-голямо значение, е удължаването живота на скутерите. Ако превозните средства издържат две години вместо няколко месеца, проучването установи, че ще се намалят средните емисии с около 30% на километър – и скутерите ще станат по-чист вариант за 96% от времето.

Ходенето все още ще е най-зеленият начин на придвижване. И не на последно място, най-здравословно за организма.