Дори и никога да не сте си мислели за дронове, които могат да превозват хора, някак си вътрешно винаги сте знаели, че някой ден ще има такива. Признайте си. Ето че дойде времето да видим първия такъв. Той идва от китайската компания Ehang Inc. и беше представен на Consumer Electronics Show вчера.

Ehang 184 не само може да превозва хора, ами е и напълно автономен – в него няма ръчки за управление, а само един тъчскрийн, на който задавате дестинацията си. След това се отпускате в седалката и се наслаждавате на гледката – дронът може да излети с до 100 килограма на борда; лети ниско – батерията му издържа 23 минути на морско равнище, но практически може да достигне височини над 500 метра.

ehang-184-drone

Ако се опитате да убедите някой, че това е хеликоптер, ще сте в грешка – реално Ehang 184 е класифициран като дрон и това е заради разположението на осемте му перки. Пък и къде сте виждали автономен хеликоптер?

С правните забрани за пилотиране на дронове на определени места, още не е ясно как ще се продава отрочето на Ehang. И въпреки това, 5,5-метровият звяр вече може да се поръча. Цената му е някакви си 300 000 долара, но пък за тях получавате възможност да летите наляво-надясно, а има и климатик.