НАСА потвърждава, че дронът с ядрен двигател се насочва към Титан

НАСА най-накрая потвърди, че новата мисия на Dragonfly е в ход. Апаратът ще се насочи към Титан, една от луните на Сатурн. Сега екипът зад проекта може да финализира своя дизайн и да се заеме с изграждането на космическия кораб.

Нещата изглеждаха малко рисковани за дрона, тъй като бюджетите бяха ограничени. Датите за изстрелване също се изместиха, което наложи нови промени в плановете. Първоначално Dragonfly беше планиран за изстрелване през 2026 г. Но НАСА одобри мисията едва в последните дни и новата дата за изстрелване е юли 2028 г. Планирано е дронът да пристигане на Титан през 2034 г.

Колко струва мисията?

Общите разходи за жизнения цикъл на мисията в момента са 3,35 милиарда долара. Това е приблизително двойно повече от първоначалната сума. Увеличенията бяха наложени от пандемията COVID-19. Това стана факт след проблеми с веригата за доставки и резултатите от задълбочена итерация на дизайна. Проектът беше подложен към многократно препланиране поради финансови ограничения през фискалните 2020 и 2022 г.

Осигурено е допълнително финансиране за тежкотоварна ракета-носител, за да се намали времето, необходимо за фазата на круиз до Сатурн. НАСА не уточни коя ракета-носител ще бъде използвана, въпреки че агенцията заложи на SpaceX Falcon Heavy за мисията Psyche през 2023 г. По-късно през 2024 г. ще бъде използвана същата за мисия Europa Clipper.

Потвърждението за посещението на Титан е оптимистично на фона на бюджетните затруднения в НАСА. Увеличаващите се разходи за експедицията за връщане на проби от Марс, съчетани с финансови ограничения, може да означават крайна спирка за някои от другите проекти на агенцията. За много инженери и учени е облекчение, че DragonFly получи своето потвърждение. Проектът трябва да бъде проектиран и изграден под ръководството на лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс в Мериленд.

Принцип на работа

Задвижван от радиоизотопен термоелектрически генератор (MMRTG), подобно на марсохода Curiosity, дронът с двоен квадрокоптер Dragonfly се очаква да измине стотици километри по време на планираното двугодишно изследване на Титан. Превозното средство ще прекарва по-голямата част от времето си на повърхността на космическото тяло, правейки научни измервания.

Мистериозна луна

Титан отдавна очарова учените. Сондите Вояджър заснеха Луната през 1979 и 1980 г., но органичната мъгла в атмосферата скриваше повърхността във видимите дължини на вълните. През 2004 г. орбиталният апарат Касини картографира голяма част от повърхността й. През 2005 г. беше спусната сондата Хюйгенс, която скочи с парашут на повърхността. Ако всичко върви по план, почти 30 години по-късно ще дойде ред на Dragonfly да инспектира повърхността на Титан.

Сподели
Предишна страницаКакъв вид скрита камера да изберем?
Следваща страницаСателити увреждат магнитното поле на Земята
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.