Apple се стреми да пусне по-достъпна версия на Vision Pro до края на 2025 г.

Apple официално обяви Vision Pro, включително и цената от $3500. Vision Pro няма да бъдат пуснати поне до началото на 2024 г., но компанията все още работи усилено върху по-достъпна версия на продукта. Същевременно тя работи върху нова версия на Vision Pro, която включва по-бърз процесор за още по-добра производителност.

В света на виртуалната реалност 

По отношение името на по-скъпия модел, спекулации вече няма. VIsion Pro звучи обещаващо и футуристично. Що се отнася до по-достъпните варианти, те може да носят нещо по-просто като „Apple Vision“ или може би „Apple Vision One“.

Идеи за по-ниска цена

В първоначалната версия на Vision Pro най-скъпите компоненти са чиповете M2 и R1. Двата 4K micro-LED дисплея и хардуера на камерата и сензора не улесняват хората, които искат да пестят пари.

За да намали разходите, Apple вероятно ще използва екрани с по-ниско качество, процесор с по-ниски спецификации, както и по-малък набор от камери и сензори. Компанията може също така да премахне пространствените аудио високоговорители от самите слушалки и вместо това да накара потребителите да използват собствените си AirPods Pro.

Целта може да бъде постигната и с по-опростен дизайн на лентата за глава. Да изисква AirPods за пространствено аудио вместо високоговорители или да премине към физическа спрямо автоматична настройка на разстоянието между зениците на очите. Допълнителни варианти са премахване на функции като 3D камера. В комбинация с по-рафиниран производствен процес, икономии от мащаба и по-евтина рамка, производителят може да свали неколкостотин долара от цената.

Без компромис

Има няколко области, в които Apple няма да направи компромис. Това са външният екран, известен като EyeSight, за показване на очите на потребителя, както и системата за проследяване на очите и ръцете. Те са основни за Apple Vision и не биха могли да се спестят.

Време за реализиране

Vision Pro беше отлаган многократно. Потребителите не трябва да се изненадват, ако по-евтината версия бъде последвана от същата съдба. Плановете на Apple за по-достъпна версия на Vision Pro са за реализация през януари. Същевременно се отбелязва, че графикът за AR очила също е бил отложени. Ако имаме късмет, няма да изминат повече от две години преди да започнем да се наслаждаваме на новите продукти.