DirectX 12 logo

Само година след грандиозното представяне на AMD Mantle и обещанието за безпроблемни игри при максимални нива на графика, вече имаме и повече новини за DirectX 12. Програмният интерфейс на Microsoft ще бъде наличен само за Windows 10. Драйвери от основните производители на графични ускорители вече са в процес на разработка.

Виж още: Microsoft ще интегрира Cortana в Office

Новата операционна система ще използва версия 2.0 на своя WDDM модел за драйвери, което означава значителни промени от тези при Windows 8.1 и предишни продукти на компанията. Според AnadTech DirectX 12 ще бъде част от Windows 10, което означава, че производителите трябва предварително да създадат добри драйвери. Използването на по-различен модел за тях ще даде достъп и до новите оптимизации в DirectX. Според предварително тестове има огромна разлика между производителността на DirectX11 и 12 при използване на едни и същи хардуерни компоненти.

Бъдещите игри със сигурност ще предложат много по-добри изживявания, ако техните разработчици се възползват от новите технологии. Това до голяма степен би помогнало и за внедряване на допълнителни възможности към игрите, като поддръжка на 3D графика, добавена реалност и други.

DirectX 12 benchmark