Дигитално номадство

Живеем в модерно време: това на дигиталните услуги, бързият Интернет и възможността да правим всичко, което искаме, без значение къде се намираме.

Постепенно у нас се появява едно ново движение, познато като дигитално номадство. Да, наистина става въпрос за номади, ако се чудите и гледате смаяно, но не в типичния и познат смисъл на думата.

Номадите са хора, които нямат постоянен дом и непрекъснато мигрират в търсене, докато дигиталното номадство е свобода на избор и действие. То е термин на трудовото право и означава:  работиш, без строго фиксирано работно място, а защо не и без фиксирано работно време. Може да сте на язовир с приятели, да седнете да поработите и отметнете част от дневните задачи и след това да се забавлявате или насладите на заобикалящата ви природа.

Точно това е дигиталното номадство: глътката свеж въздух, от която имаме нужда и търсим всеки ден, особено в забързаното и изпълнено със задачи ежедневие.

Родината ни е истински  дар. Тя съчетава планина и море, планински чист въздух и морски пари. Планините са с вековни гори, пазещи тайни от преди милиони години. Една такава загадка, която непрекъснато съумява да ни почуди и омае са Родопите: планината на Орфей. Заради красотата, събрана в нея, съчетана с историята и множеството феномени, тя се превръща в отлично място за бягство и дом за дигитални номади от цял свят.

Родопите – най-добрата дестинация за дигитални номади

Но защо точно Родопите?

Това е планина, която не може да бъде описана от думите и на най-добрия писател. Тя е магична и обвита с мистерия. Там всеки един камък носи емблемата на миналото, на славните битки, на смелите българи, на занаятчиите и хайдутите. Редом с тях и величествените крепости и останки от тях, борещи се за първо място с природните феномени.

Заради изобилието от красота, събрана на една човешка длан, прави Родопите идеалната дестинация за дигиталните номади. Едновременно дава приятна работна среда сред чистия въздух и природата, заедно с множеството приключения, към които да се впуснем свърши ли работния ден.

5 часа работа, а после приключения

Дигиталното номадство ни дава толкова много, защото позволява щом привършим работа и  затворим лаптопа си, след това да се отдадем на качествена активна почивка.

Чудно място за бягство за отдалечена работа е язовир Доспат със спокойните му води и брегове. Работата ще мине неусетно, докато отвън ни чака цял един зелен свят, изпълнен с приключения и готов да ни покаже тайните си.

От чудните екопътеки, които ни превръщат в истински търсачи на съкровища, през крепостите, които ни правят откриватели и владетели от далечни времена до тихите поточета и водопади, които допълват идилията и често ни оставят без дъх. Това са Родопите, които ни зареждат с енергията си и  огромна доза творческа наслада.

Оптичен Интернет на брега на яз. Доспат

Всичко това е възможно само ако има добра Интернет връзка. Защото какво е дигиталното номадство без нея?

Бързият Интернет в 21 век не е необходимост, а е задължителен. Работим безпроблемно от всяка една точка на България и на света, включително, събиращи слънчеви лъчи на шезлонг  на язовир Доспат. Там са се погрижили да се възползваме максимално от спокойствието на това място като има бърз оптичен Интернет и спираща дъха гледка. Само като си го представите и вече ви се иска да сте там нали, а творческото вдъхновение ще ви накара да препускате от една към друга мисъл и реализиран проект.

Стига работата да го позволява, можем да избягаме сред природата, търсещи спокойствието и идилията, която само тя може да ни даде и да се превърнем в следващите дигитални номади.

Обобщение

21 век е модерното и различното време, на нови технологии и нововъведения, на бързи коли и телефони, смарт часовници и уреди, които работят само с въвеждане на гласова команда.

Точно така и в крак с това се появява движението на дигиталните номади, за да ни покаже, че работата може да се върши навсякъде по еднакво качествен начин, а защо не и по-добре, стига да имаме правилната мотивация, такава, каквато само природата може да ни даде.

И вероятно възниква въпросът откъде да започнем това вълнуващо приключение? Защо не от бреговете на язовир Доспат и по специално в ЕДЕЛВАЙС Сърница на самия бряг на язовира. Те ще предложат, без да поискат в замяна, като разменната монета е щастието и постигнатия синхрон с природата.

Свобода и красота на едно място, без граници и ограничения, това е дигиталното номадство. Цял един свят, който открива пред нас безкрайните възможности на новото време, а от нас остава единствено да ги грабнем веднага.