Deadpool е брутално забавен и трябва да го гледате

2

Време е да се запознаете с най-лудия и забавен екшън герой, идващ от комиксите. Всъщност, това може би е единственият, който поне аз съм гледал на голям екран, от който и да е комикс. Преди всичко обаче искам да отбележа няколко неща. На първо място, аз съм голям фен на този тип филми и сигурно няма такъв, който да не съм гледал. Второ, колкото и да е странно, не съм фен на комиксите. Не съм чел нито един от тях и не съм запознат с вселените на Marvel, DC и т.н. Поради тази причина, ако сред вас има верни фенове на книжките, по-добре да не продължават надолу или просто да не са толкова строги в оценката. Ревюто ми ще е кратко и ще е основно на самия филм.

Ще се постарая да няма спойлери

И така, Раян Рейнолдс е този, който ще си напъха задника в червения костюм. Лично за мен това е най-подходящият актьор за тази роля, защото хуморът е точно в негов стил, но първо нека се върнем малко назад. За първи път Deadpool се появи на големия екран през 2009 година във филма на Marvel „X-Men Origins: Wolverine“. Тогава Раян отново изигра ролята на Deadpool, но персонажът в този филм беше малко по-различен, с по-различни способности, преди процесът на мутация да настъпи. Пак имаше мечове и ножове, както и в този филм, а героят не беше особено мил и добър, но определено се усеща някаква разлика. Освен това появата беше кратка в началото и края.

Сега Deadpool има свой филм, който разказва първоначалната история на героя. Уейд Уилсън е името на бившия военен от специалните части, дисциплинарно уволнен и прекарващ дните си в гонене на гамени и нехранимайковци срещу съответното заплащане. Наемник или нещо от сорта, но с малко по-различен край на всяка поръчка. Уейд има минало, което не е много розово, но и настоящето му не е цветя и рози. Докарващ образа на бандит с голяма уста, той все още е много далече от геройските си подвизи.

Както във всеки друг филм, така и в този става дума за любов

Няма как да станеш супер герой, ако няма някаква неизживяна любов или просто няма някой, който да отвлече гаджето ти. Тогава ставаш супер герой и започва ритането на задници. И така, героят на Раян среща любовта, която си има свое минало, което не е за хвалби, но по някакъв начин пасва на 100% на нашия човек. И за да не стане супер клиширано, ракът идва преди лошите момчета в този филм и Уейд е на път да вземе решение за бъдещето си, което ще го промени завинаги. Това решение се базира на предложението на вербовчик, който ще му подхвърли безумната идея, че може да го спаси и Уейд ще я приеме.

Така попадаме в една мръсна и ужасна имитация на клиника, където учени изкуствено стимулират клетките за мутация и ако не успееш да мутираш, просто умираш. Тук прескачам няколко минути от филма, защото и сами може да се досетите какво се случва. Да, ражда се Deadpool, но той все още не е Deadpool, а просто мутант, изглеждащ адски грозно. Желанието за отмъщение именно заради това, което са причинили на тялото му, ражда Deadpool и обидите и шегите започват.

Deadpool-Picture-4

Нахлузил костюма, той започва да избива значителна бройка незнайни лоши момчета. Тук героят се различава малко от повечето мутанти, които познаваме от семейството на X-Men. Deadpool носи своите мечове, но също така пистолети и боеприпаси, които за съжаление често забравя някъде. Не разчита изцяло на някакви свръх способности. Тайната му обаче е в това, че може да се лекува и регенерира, като по този начин буквално не може да умре. Тук няма да ви споменавам за някои от сцените, за да не ви развалям кефа.

Брутално саркастичен и уникално различен

За щастие, всички манипулации, на които беше подложен, не успяха да оперират чувството му за хумор, дори нещо повече. Сега той е още по-саркастичен и брутален в шегите си, което прави този филм различен. Може би няма да е добра идея да водите детето си да го гледа, но така или иначе не мисля, че ще чуе нещо, което няма да види в интернет. Шегите имат мярка и макар брутални, не са това, което си мислите. Донякъде може би трябва да сте запознати с американския жаргон, за да схванете какво точно казва, защото има моменти, в които преводът на български звучи идиотски.

Във всеки случай обаче филмът е забавен, няма аналог (поне не и от близките 15 години) и е точно в стила на Раян. Ако сте запознати с неговите филми, той почти винаги вкарва подобен стил шеги в персонажите, което го отличава. Тук може би ще изключим филма „Green Lantern“ от 2011, в който Раян Рейнолдс отново игра супер герой, но определено не се прие добре от публиката. Именно това е и причината в една от сцените да чуете препратка именно към него (отново няма да казвам коя е), в която има закачка и подигравка. Всъщност подигравките са не само с този неуспешен филм, а със сценаристите, режисьора, продуцентите, други филми, отделения бюджет за този и какво ли още не.

Deadpool-Picture-3

Когато станеш супер герой, обикновено правят филм за теб. Изхождайки от това, гледайки Deadpool, може би ще имате усещането, че на моменти гледате реалити шоу. Шегите, опитите за неподправени сцени и фактът, че Deadpool доста често говори в камерата на зрителите, докарва този ефект на реалити, но не бих казал, че разваля филма.

Преплитането пък с героите от X-Men (макар и само двама), които му помагат и се опитват да го направят част от X-Men, за да не посрамва обществото на супер героите, подхранва почвата за следващ филм и информацията за него не се забави. Имаме добра основа, която Раян Рейнолдс и целият екип изградиха и поради факта, че повечето филми от този тип вече имат по няколко серии и се поизчерпват, малко „свежо месо“ няма да е излишно.

Deadpool ще ви хареса и в това съм сигурен. Да, поредният екшън, който няма смисъл, хора умират и накрая имаме щастлив край. Ами това е киното, харесва ли ви или не, но ако сте фен на подобни неща, то 100% трябва да го гледате и то не в обикновените малки зали, а в IMAX или Dolby Atmos. Премиерата му за България е в петък (12 февруари).

2 Коментари

Comments are closed.