Cortana

Cortana, гласовият асистент на Microsoft, ще помага и при работата с Office. В момента софтуерният гигант тества приложението „Work Assistant“, което е създадено да използва Cortana, за да отваря, редактира и споделя документи чрез гласови команди и Cortana. В момента то е само прототип, но източници, близки до Microsoft, са заявили пред The Verge, че компанията има намерение скоро да интегрира Cortana в Office в мобилните и десктоп платформи.

Виж още: Microsoft ще пусне Windows 10 и за смартфони с оперативна памет 512МВ

В бъдеще Cortana може да бъде налична и за iOS и Android, или поне основните функции на асистента. Като се вземат предвид скорошните действия на Microsoft, както и целта на компанията да направи своите услуги и приложения достъпни за всички платформи, не трябва да бъде изненада, че Cortana рано или късно може да си проправи път извън Windows. През ноември Microsoft потвърди, че има намерение да направи гласовия си асистент достъпен и за други операционни системи, както и да интегрира Office, като част от плановете си за Cortana.

Използването на асистент в Office може да накара част от потребителите да си спомнят за Clippy, който играеше ролята на помощник, често появяващ се случайно при работата с авторски документи. Cortana ще бъде много по-полезна, а не бива да забравяме, че през последните месеци Microsoft постоянно я подобрява, като дори я интегрира в Windows 10 и новия браузър с кодово име Spartan. Компанията я използва като пример за бъдещите приложения и услуги, които ще виждаме от нея.