Lumia-532-Cortana-jpg

Microsoft планира да направи своя гласов асистент Cortana наличен за iOS и Android. Компанията преди време потвърди намеренията си да пусне Cortana и за други операционни системи, а днес Reuters писа, че асистентът ще може да работи на смартфони и таблети с iOS или Android, като за това ще има налично самостоятелно приложение. Microsoft в момента още работи по Cortana и имплементирането й в Windows 10, която се очаква да дебютира по-късно тази година, така че може да има вероятност горе-долу по същото време дигиталният асистент да си проправи път и към Android и iOS.

Виж още: Apple пусна първата публична бета на iOS, версията е 8.3

В интервю за Reuters Ерик Хорвиц, директор на Microsoft Research, разкри, че компанията планира Cortana да достигне до повече потребители по-късно тази година. „Вид технология, която може да чете и разбира имейли, ще изиграе основна роля в следващата версия на Cortana, по която работим и която е планирана за есента“, казва Хорвиц. В момента Microsoft разработва по-усъвършенствана версия на Cortana, носеща кодовото име Einstein (Айнщайн), но за момента няма много данни за нея.

Microsoft смята, че работата й по разпознаване на речта, търсенето и машинното обучение ще преобразят Cortana в първия интелигентен „агент“, предвиждащ нуждите на потребителите. За сравнение, при Siri се набляга най-вече на отговорите при задаване на въпроси, приложението на Google пък предлага някои ограничени „карти“ с информация, базирана на това, което мисли, че потребителят иска да знае. „Ние определяме конкурентната среда… на това кой може да осигури най-добрите услуги, които могат да направят живота по-лесен, да следят нещата, да допълват човешката памет“, са думите на Хорвиц.

Решението на Microsoft да пусне Cortana за iOS и Android не е изненадващо. Компанията ясно показа намерението си, че иска най-добрите функции на Windows да бъдат налични и за други платформи. От друга страна, гигантът иска Cortana да достигне до възможно най-много потребители, а не да ги ограничава само с избора до Windows Phone. Това е естествена част от продължаващата трансформация на Microsoft да върне своя софтуер, приложения и услуги на всички устройства.