Мрежовият гигант Cisco обяви, че се е договорил да закупи компанията Accompany, която разработва Business Intelligence (BI) решения, базирани на изкуствен интелект. Стойността на придобиването е 270 млн. щ. долара, като част от тях ще бъдат платени под формата на акции на Cisco.

Основният продукт на закупеното дружество създава бази с данни за отношенията между хората в компаниите и ги анализира. Основателката и досегашен главен изпълнителен директор на Accompany Еми Чанг сравнява продукта със своеобразен „дигитален мениджър“, който дава на ръководството на корпорацията важен контекст, от който имат нужда при разговори или срещи със служители, партньори и клиенти. Самата Чанг е бивш дългогодишен служител на Cisco, което е улеснило комуникацията между двете компании.

Cisco все още няма силно присъствие в BI сегмента, но от години развива мощни решения за корпоративни комуникации, включитлено и за сътрудничество между екипите. Сред тях е платформата за виртуални срещи и видеоконференции Webex, в която Cisco възнамерява да интегрира новозакупените софтуерни решения.

След придобиването Чанг ще поеме и ръководен пост в Cisco, поемайки отдела за технологии за сътрудничество. Назначение, което е улеснено от скорошното напускане на Роуан Тролоп от същия пост.

Сподели
Предишна страницаЕС обсъжда дали роботите да са правни субекти
Следваща страницаСирма Медикъл Системс пусна на пазара приложение за заекващи
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.