Consumer Reports изправиха Tesla Model S срещу представеният миналата година електрически Chevrolet Bolt, за да проверят кой от двата модела ще измине повече разстояние с едно зареждане на батерията. Изненадващият факт е, че Bolt измина с 24 километра повече — докато зарядът в батерията на Model S свърши на 378 километра, Chevy-то издържа цели 402 километра.

За теста CR са използвали Tesla Model S 75D, тъй като към момента са имали наличен само този модел. Напомняме, че базовият Model S е всъщност Model S 75, чиято батерия е същата, но претежава само един мотор, вместо два.

Тествайки машините, от Consumer Reports са шофирали по предварително начертан маршрут, предимно по магистрала и с постоянна скорост. Климатиците и на двата автомобила са били изключени, разбира се.

Интересното в случая е, че според официалните оценки на Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA), Chevy Bolt трябва да може да измине 383 километра, докато Model S 75D е оценен на 417 километра. От това излиза, че Tesla-та се е справила по-зле от официалната оценка, докато Chevrolet Bolt е надминал очакванията. Важно е да отбележим, че все пак оценките на EPA са идеализирани, а никой не би шофирал без да включи поне за малко климатик. И все пак, резултатите са изненадващи.

Bolt бе официално пуснат в продажба миналата година, като цената на електрическия автомобил от General Motors е 37 000 долара. От друга страна, луксозната Tesla Model S 75D струва 79 000 долара.