Както знаем, Великобритания се готви да започне преговори по напускане на Европейския съюз. Пределно ни е ясно какви ще са загубите за Кралството ако/когато това се случи. Има обаче още нещо, което ще пострада и това е ядрената енергетика на острова.

Financial Times потвърдиха, цитирани от The Verge, че Великобритания ще напусне и договора за ядрена енергия на Европейския съюз (Европейската общност за атомна енергия, или Евратом). Това може да създаде сериозни проблеми за англичани, тъй като Великобритания разчита на комисията за следене на ядрените им електроцентрали — дали отговарят на стандартите за ядрена безопасност, дали инфраструктурата е сигурна.

Великобритания произвежда 21% от електроенергията си благодарение на 15 атомни електроцентрали. Един от най-големите складове за необработени ядрени отпадъци също се намира на територията на острова. Ако Кралството напусне ЕС и Евратом, то вносът на ядрено гориво за нуждите на английските домакинства също ще бъде засегнат. С всичко останало, за което са отговаряли от Евратом пък ще трябва да се захване Офисът за ядрено регулиране на страната.

Миналия четвъртък Британската камара на общините гласува министър председателят Тереза Мей да оглави преговорите за напускане на Европейския съюз. След като те започнат (вероятно през март), целият процес по напускане може да отнеме години. В крайна сметка ще бъдат засегнати и опитите на Великобритания да намали използването на изкопаеми горива и строежа на повече ядрени централи, като одобрената през септември Hinkley Point C.