Работата с автономните коли става много сериозна. Google напредва смело и се приближава все повече до това да превърнe мечтата си в реалност. Остава само, ако такава кола бъде изобретена, да се преразгледат няколко американски и европейски закона, които да определят какво ще последва и кой поема вината в случай на ПТП. Само, че Google не е единствената компания на този фронт. През 2014 година бе обявено, че германският автомобилостроител BMW и китайският интернет гигант Baidu ще се съюзят в разработката на автономна кола.

От тогава досега очевидно компаниите не са стояли с ръце в джобовете, тъй като тази седмица старши вицепрезидентът на Baidu Уанг Джин сподели, че германска автономна кола с технология на китайската търсачка ще бъде пусната в експлоатация до края на тази година. Това е много смело предположение, но и не е трудно да го повярваме, защото не е точно това, което си мислите. Baidu не иска да замени изцяло шофьора, като го остави да си почива, докато автомобилът се движи. За разлика от Google, която има желание да премахне фактора шофьор, Baidu имат други планове. Според компанията е по-добре колата да помага на човека зад волана.

Въпреки по-простото си виждане за автономни коли, Baidu изобщо не е назад. Компанията е един много сериозен конкурент на Google, тъй като според The Guardian китайците правят сериозни изследвания в сферата на изкуствения интелект. Това е нужно за разпознаване на обстановката около автомобила, преценяване на ситуациите и т.н. Освен всичко останало, миналата година Baidu са инвестирали 10 милиона долара във финландската компания за карти IndoorAtlas. Това трябва да ви говори достатъчно. Колкото до законите по пътищата, според източници Китай е доста по-отворена държава относно това и има предимство пред Запада. Е, ще видим.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS