Ето че дългоочаквания нов смартфон от BlackBerry също се появи на Световния мобилен конгрес. Устройството с кодово име Mercury, чийто прототип видяхме на CES, вече е официално и се казва BlackBerry KEYone.

Разглеждайки джаджата, ще видим някои доста интересни разлики спрямо предишните Android смартфони от канадците и това вероятно се дължи на партньорството с TCL, които получиха лиценз да произвеждат устройства от серията.

Основното при BlackBerry KEYone е неговата хардуерна клавиатура. От такава вероятно никой няма нужда през 2017 година, но BlackBerry обещават, че тя е най-добрата такава на пазара. С нея можете да стартирате търсене в Google като просто започнете да пишете, например. Освен това можете да скролвате без да докосвате екрана (само с приплъзване върху бутоните), а шпацията (spacebar бутонът) претежава вграден скенер за пръстови отпечатъци.

Останалите спецификации включват алуминиево тяло, удобен мек гръб и Corning Gorilla Glass 4 дисплей с големина 4.5 инча (резолюцията е приятните 1620 x 1080 с отношение 3:2, а гъстотата на пикселите — 433 ppi). За процесор от TCL са избрали Qualcomm Snapdragon 625. Той не може да се похвали с кой-знае каква бързина, но е енергийно-ефективен. В комбинация с огромна 3505 mAh батерия (с Qualcomm QuickCharge 3.0), BlackBerry KEYone обещава дълъг живот.

Колкото до RAM паметта, тя е 3GB, докато вградената памет е 32GB и смартфонът поддържа microSD карти до 2TB. Още — имаме USB Type-C порт и Android 7.1 Nougat. Камерите пък са съответно 12-мегапикселова основна (с огромни 1.55 μm пиксели) и 8MP предна.

KEYone идва с всички благинки от BlackBerry, които свикнахме да виждаме при смартфоните им — BlackBerry Messenger, BlackBerry Hub и софтуерът за сигурност BlackBerry DTEK. TCL още обещават да пускат навреме всички месечни пачове за сигурност, които Google разработва за Android.

Ако всичко това е нещо, което вие искате от своя смартфон (плюс интересна хардуерна клавиатура), то от април месец ще можете да се сдобиете с BlackBerry KEYone срещу скромната сума от 549 долара. Стига той да се предлага в България, разбира се…