BlackBerry

През последните 5 години сме свидетели на наистина страхотни иновативни устройства. Повечето от тях са в мобилния сектор и в частност при смартфоните. Преди този сектор да бележи такъв ръст, в него нямаше много играчи. Един се открояваше и може да се каже, че беше връх в индустрията.

BlackBerry е канадска компания, която оперира в мобилната индустрия още преди някои да знаят какво е смартфон като понятие. Тя представяше много горещи предложения, но сега поради една или друга причина отива в забвение. Проблемите се сипят един след друг, но дали всичко е зависело само от нея?

Най-дискутираната тема от потребителите е липсата на приложения за BlackBerry OS. Канадците са направили всичко по силите си да изградят наистина надеждна операционна система. Големината на магазина им за приложения обаче зависи от милионите разработчици по цял свят. [lquote]Точно за тази подробност почти никой не се замисля.[/lquote] Подробност, която е на път да доведе компанията до фалит. Има ключ за излизане от тази ситуация. Богатият свят на Android е на разположение. Преди време, с представянето на някои от новите си флагмани, BlackBerry показа и функция, позволяваща почти всяко Android приложение да работи и на техните устройства. Това обаче зависи от създателите на въпросните приложения. Те бяха максимално улеснени от канадците. Само чрез няколко клика всеки разработчик може да конвертира приложението си и по този начин да достигне до по-голям кръг от потребители без допълнителен труд. Мистерия е обаче защо толкова малко са възползвалите се?! По статистика едва 20% от апликациите в BlackBerry Store са конвертирани от Android. Наистина малък брой. При евентуалното навлизане на нови апликации, приходите на много програмисти могат да се увеличат – поради ниската конкуренция в магазина за приложения.

При всички положения ще чакаме да видим действия от канадците. На мен лично не ми се иска да останем без производител, мислещ толкова различно. Показва го и с последните си продукти – като очаквания Passport.