Тази година ще гледаме „Епизод VII“ на „Междузвездни войни“ (Star Wars), но едва ли ще имаме щастието, което малцина посетили избрани кина във Великобритания са имали, когато са гледали премиерата на „Империята отвръща на удара“ (Episode V – The Empire Strikes Back) през 1980 година. Говоря за една специална поръчка лично от Джордж Лукас.

Още тогава Лукас поръчва на Роджър Кришчън (арт директор за „Империята отвръща на удара“ и „Пришълецът“, както и режисьор на „Бойно поле: Земя“) да заснеме късометражен филм, който да бъде прожектиран ексклузивно преди премиерата на „Епизод V“ в избрани великобритански киносалони. Кришчън, заедно с четири актьора и няколко човека екип, заминава за Шотландия, където снима нещо замислено отдавна – фентъзи, разказващо за борбата на един войн срещу тъмните сили обсебили безпомощна девойка. Оригиналната лента с филма бива загубена, но повече от 30 години по-късно се появява на бял свят и е възстановена. Сега можете да гледате целия филм (който е дълъг около 20 минути) в YouTube.

Още през 1980 година режисьори и критици говорят за късометражното бижу с добри думи, като Стивън Спилбърг го нарича „Един от най-енигматичните филми, който някога съм гледал.“ Магическата атмосфера и прекрасният саундтрак само спомагат за това. И се забелязва влиянието на Андрей Тарковски, което самият Роджър Кришчън признава в кратката интродукция към филма. Вижте „Black Angel“ по-долу и споделете какво мислите.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS