батерия

 

Животът на днешните смартфони е един от най-големите им проблеми. Не говоря за това колко може да издържи преди да се счупи, а дали ще изкара един ден при натоварено ползване и то само с едно зареждане. Честно казано, телефоните с такива възможности са малко, но при правилна употреба и вашия може да се справи с тази задача.

Вдъхновен от колегите от Gizmodo, реших да започна една скромна поредица от статии, за това как да накараме телефончето да живее малко повече от ден. Имайте предвид, че насоките, които ще дам са базови и нямат връзка с някакво хакване на телефоните. Също така някои от съветите са малко крайни и ще променят до някаква степен значението на думата „смартфон“, защото ще ограничат част от умните функционалности. Все пак това са част от нещата, които може  да направите и не е нужно да са всичките, а вие си преценете без кои не може да живеете.

Първо нека да кажа няколко по общи неща, които някои може и да не знаят, други може да знаят, а трети може и да ги сметнат за грешни. Честно казано много е трудно да се прецени коя теория по отношение на правилната експлоатация на батериите е правилна, но аз ще ви разкажа за едната от версиите. Ако все пак се пръкне някой специалист, който наистина разбира от тази технология, а не само да е прочел някоя книжка ще се радвам да сподели опит с нас.

Може би сте чували приказката, че трябва да зареждате телефона до 100% и да го изтощите, докато не се изключи. Е, това е така, но не е точно правилният начин за употреба на батерията. Грешното е, че повечето хора го правят всеки път, а това е процедура, която може да се прави един до два пъти месечно. През останалото време е желателно да не се практикува, а по-скоро батерията да се зарежда до около 94~97% или казано по друг начин – да не са чака да стигне 100%. Същото важи и при изразходването на батерията. Не чакайте да се изключи телефона, а преди това го сложете на зарядно. И така, дръжте батерията между 40% и 80% и при значително редки случаи оставайте телефона на зарядно от 0% до 100%.

Тук е важно да отбележим и какво зарядно ползвате. Ако е някое от „умните“, то ще прекъсне зареждането, когато стигнете 100%. Ако обаче вашето е от „глупавите“ зарядни ще трябва да следите този процес, защото оставянето на телефона на зарядно по цяла нощ, както често се случва, определено носи вреди над скъпоценната ни батерийка.

Има едно нещо, което може да забележите при автомобилите. Хората си мислят, че карането по инерция води до намаляване на разхода на гориво. Е, това не е точно така. Карането по инерция води до по-често ползване на спирачките, което пък води до по-голямо отделяне на топлина. Тази топлина се разсейва в околната среда, но оказва влияние и на двигателя, като допълнително го загрява. За да се компенсира това увеличение на температурата, колата започва да харчи повече гориво. При телефоните нещата са подобни. Колкото повече се загрява батерията, толкова повече и се скъсява живота. Реално при 32 градуса по Целзий, литиево-йонната батерия ще загуби шест процента от максималния си капацитет годишно. На 77 градуса процентите стават 20, а при 104 градуса говорим за загуби от 35%. Тъй че, старайте се да охлаждате колкото се може повече телефона, без да го завирате във фризера, разбира се.

Сигурен съм, че има още много, което да се каже по темата, гледайки какво е чудо в интернет, когато заговорим за батерии. Каквото има ще се опитам да го покрия в някоя от следващите статии, но за сега мисля да не ви отегчавам с повече информация. Дано това ви е полезно, а ако има нещо, което мислите, че ще е от полза и съм го пропуснал, което е много вероятно, може да ми пишете и ще забъркам нещо за следващия път.

 

Сега, малко трикове за iOS потребителите …

 

Изключете AirDrop/Bluetooth

AirDrop се включва и изключва от Control Center, тъй че, ако не го ползвате може да го спрете, за да не хаби излишно енергия, опитвайки се да се свърже.

Спрете си Wi-Fi

Wi-Fi предлага много по-бърза връзка, отколкото мобилният интернет, но няма нужда да е включен през целото време, докато вие сте на път, примерно. Него също може да го спрете от Control Center или пък отидете в Settings>>Wi-Fi >> Ask to Join Networks и го изключете. Така поне телефонът ще се свързва само с познати мрежи, ако сте в техния обсег.

Спрете Location services

От Settings>>Privacy>>Location Services ще намерите списък с приложенията, които искат достъп до местоположението ви. От тук спрете поне тези, които не са толкова важни.

Изключете Background App Refresh

Модерните телефончета обичат да имат и някое друго приложение, работещо на заден план. То си смуче от батерията, но това може да спре, ако отидете в Settings>>General>>Background App Refresh и спрете поне част от приложенията или всички, ако искате.

Изключете parallax

Settings>>General>>Accessibility и задавате Reduce Motion да е включено.

Спрете Updates

Автоматичната актуализация не е толкова важна. Поради тази причина може да отидете в Settings>>iTunes & App Store >> Updates, което е в графата  Automatic Downloads и да го спрете. После може да си правите ъпдейтите и ръчно.

Изключете Auto-Brightness

Добре, това е едно от нещата, което може и да го ползвате често, защото е тъпо да го правите ръчно всеки път, когато сте на открито или закрито. Все пак от Settings>>Wallpapers & Brightness може да го спрете.

Задайте интервал за имейл акаунта

Едва ли ще си купите смартфон, само за да си ровите във Facebook. Вероятно ще искате да ползвате и имейл акаунт, а за повечето бизнесмени това е важно. Ако за вас не е, то менюто се намира в  Settings>>Mail, Contacts and Calendar>>Fetch New Data и просто си задайте някакъв интервал, а не го оставяйте на Push

Спрете автоматичните нотификации

Аналогично, както и за имейл акаунта – Settings>>Notification Center >> Include section.

Спрете „Raise to Speak“ опцията на Siri

Settings>>General>>Siri>>Raise to Speak.

Спрете 3G, когато не ви трябва бърз интернет

Това ще ограничи скоростта на нета жестоко, но за всяко нещо си има цена. Ако в момента не ви е нужен мега бърза връзка, то отидете в Settings>>Cellular>>Enable 3G и го изключете.