Китайската търсачка Baidu пусна нова услуга в колаборация с японската компания LXR, която позволява да проверите дали даден сайт е блокиран в Китай. Услугата е насочена главно към японски компании, които искат да разширят бизнеса си в Китай и се налага да подобрят сайтовете си, за да бъдат допуснати в китайското интернет пространство.

Когато поставите даден сайт в анализатора на страници, ще получите информация за това дали самият уебсайт е достъпен в рамките на Китай, а освен това ще видите и дали неговият source код е съвместим с изискванията. Facebook например единствено е блокиран, но кодът на социалната мрежа е наред. При Google от друга страна, нито има достъп, нито кодът е съвместим.

Baidu и LXR още предлагат и услуга, с която срещу 3090 долара ще направят пълен анализ на вашия уебсайт и ще ви предоставят подробен доклад за това кое трябва да се промени и/или подобри, за да може той да стане достъпен в Китай.

Услугата ще е полезна както за хора, които смятат да пътуват в Китай, така и такива, които са решили да разширят бизнеса си в Азия.