Наскоро ASUS представи официално в България ASUS ZenBook Pro 15 (UX580), а вече имаме възможност да го тестваме и да ви запознаем отблизо с този иновативен лаптоп. Акцент в новото предложение на компанията е футуристичната технология ScreenPad.

ScreenPad замества традиционния тъчпад със сензорен екран с висока резолюция. По този начин можете да го използвате за голямо разнообразие от дейности. Интерактивният дисплей се адаптира интелигентно, за да бъде в стил с това, което правите. Функционалността на дисплея се променя автоматично с промяната на приложението, което ползвате.

Този втори екран е с диагонал 5.5”, резолюция FHD (1920 x 1080) и Super IPS+ технология.

Налична е възможност за сериозна персонализация с бърз достъп до желани от вас приложения и функции. Една от интересните опции е разширяването на Windows десктопа върху ScreenPad. Чрез Screen Extender режима на практика получавате втори дисплей за работа. Тук можете да разглеждате мейли, известия от социалните мрежи и т.н. Промяната от този режим в стандартен тъчпад става лесно чрез бутона f6.

ScreenPad идва с редица специални приложения за управление на музикалния плейбек, калкулатор, цифров блок, календар и др. Но да минем и към хардуерните параметри на новия ZenBook Pro. Серията предлага избор межди 8-мо поколение Intel Core i5, i7 или i9 процесор с до 16GB RAM памет, гейминг клас видеокарта NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti и PCIe 3.0 x4 SSD с капацитет до 512GB.

Както сами можете да се досетите, серията освен иновационния ScreenPad, предлага и прилична производителност, която е достатъчна дори за гейминг.

Основният екран също е брилянтен и е с диагонал 15.6“, предлагайки избор между Full HD и 4F UHD резолюция в комбинация с опция за тъч контрол. ZenBook Pro 15 поддържа широк цветови спектър със 100% покритие на Adobe RGB и 132% sRGB. Цветовото пространство Adobe RGB е един от основните избори на креативните професионалисти.

Вградената технология за калибриране на екрана позволява да настроите желаните параметри за по-лесно рекалибриране в бъдеще. За освобождаване на творческия устрем има и опция за работа със стилус. ASUS Pen засича и най-кратките движения и натиск в 1,024 стъпки от 10g до 300g.

Звуковата система е сертифицирана от Harman Kardon и включва ASUS SonicMaster звуково решение със смарт усилвател. Това дава възможност за постигане на качествен и сравнително силен звук.

Един друг основен параметър при преносимите компютри е батерията. ASUS ZenBook Pro 15 включва 71Wh 8-Клетъчна Li-Pol батерия, която предоставя до 9.5 часа автономия с един заряд. Поддържа се и технология за бързо зареждане. Системата предлага разнообразни опции за свързване: 2 x Type-C USB 3.1 Gen 2 (Thunderbolt 3), 2 x Type-A USB 3.1 Gen 2, HDMI, комбиниран аудио жак и MicroSD слот за памет карти.

Asus ZenBook Pro 15 е доста уникално предложение, което се различава от всичко, което сме виждали досега. Вторият дисплей може да е от голяма помощ за тези от вас, които работят с множество приложения едновременно и не желаят да пропускат нищо.