Интерфейс :

Определено няма как да кажем, че Jelly Bean изглежда много по-различно от Ice Cream Sandwich. Новата версия на операционната система на Google набляга на дълбоки промени в представянето на нотификациите и промяната на някои навигационни елементи.

В долната част на екрана виждаме стандартните и от ICS бутони – Home, Back и този за последно ползвани приложения. С версия 4.1 Google  разполага трите навигационни бутони в долната централна част на интерфейса, като местят notification бара, часовника и индикаторите за батерията и Wi-Fi в горната част, точно както е при устройствата с променен интерейс от производителя.

[nggallery id=4]

Когато свалите лентата с нотификациите ще видите една от съществените разлики спрямо ICS. Освен, че може да премахвате съобщенията с едно движение на пръста, вече може да виждате повече детайли само с едно докосване.  Все още тези опции не се ползват от много приложения, едно от първите приложения с разширени нотификации е Gmail, както и screenshot апликацията (за да направите screen shot натиснете и задръжте бутоните volume down + power).

За жалост, не намерихме опция за бързи настройки като Wi-Fi On/Off директно от notification лентата, както е в повечето Android устройства от последните месеци.

[nggallery id=5]

Още едно нещо ни направи впечатление, правейки сравнение с ICS и по-ранни версии на Android. Вече може да местим иконки и уиджети като те самите преместват всичко което им се изпречи на пътя, за да можете да сложите приложението точно там, където го желаете. Тази функция ни е добре позната от iOS устройствата и, честно казано, се радваме да я видим и в Jelly Bean. Имайте предвид, че това работи само ако имате достатъчно свободно място на екрана.

[nggallery id=6]

Google Voice – вече работи и offline

Вече може да диктувате текстовете си дори и без интернет връзка. За жалост разпознаването на английска реч изисква перфектно изговаряне на думите, и често устройството не разбираше какво му казваме с очевидния ни български акцент.

Търсенето в обновеното приложение на Google е лесно и интуитивно. В повечето случаи търсихме определени думи, и това се разпозна перфектно от системата за разпознаване на думите.

Voice search вече работи и с родния ни език, изненадващо добре, имайки предвид, че езикът е въведен съвсем скоро. Препоръката ни е да сте по-бавни в изговарянето на думите, за да постигнете максимална точност, говорейки на устройството си.

Ето и кратко видео с възможностите на Voice Search:

Google Now

Една от най-новите интеграции в Jelly Bean – Google Now е създадена да улесни живота ви. Това приложение се грижи да получите последните новини за времето, пътуването ви и дори за вашите срещи.

[nggallery id=7]

Стандартни приложения

Всички стандартни приложения са налични и в Nexus 7. Предлагаме ви няколко скриншота за да видите как изглеждат Gmail, Google Earth, YouTube, Calendar и др.

[nggallery id=10]

Сърфираме с Google Chrome

Започвайки разглеждането на браузъра Chrome, оставаме впечатлени от самото начало. Браузърът се държи перфектно, а самото изживяване напомня силно PC версията. Падащите предложения при изписване на дума в лентата за адреси, местенето на табовете, скролирането, зареждането на страници – всичко изглежда и работи перфектно.

Тествахме Chrome с мобилен интернет от Мтел, което доведе до незабавно зареждане на сайтовете. Мобилните версии на популярни сайтове се зареждаха мигновено. Desktop версиите изглеждат точно както и на вашето PC.

Много важна функция, особено ако ползвате повече от 1 устройство с интернет, е възможността на Chrome да се синхронизира с PC версията на вашия браузър. След влизане в  Google акаунтa, успяхме да прехвърлим както отметките си, така и историята на търсенето от акаунта, с който тествахме. Отметките могат да се добавят и на вашите началните екрани, както и в предните версии на Android.

[nggallery id=8]