apple-watch-selling-points

Очаква се през април Apple да пусне в продажба своя умен часовник Apple Watch. Американската компания вече отбеляза рекордни продажби с новите iPhone-и и според анализатора Род Хал от JP Morgan първото носимо устройство на Apple ще последва успеха на смартфоните. Според него, въпреки късния старт за годината, технологичният гигант ще успее да продаде 26.3 милиона бройки за 2015 г.

Виж още: Apple инвестира в гигантска слънчева ферма

Изчислениятa на Хал се основават на факта, че потребителите на Apple Watch ще го използват съвместно с iPhone 5 или някой от по-новите модели. Анализаторът казва, че точно преди пускането на умния часовник през април ще има 400 милиона потенциални клиенти на аксесоара, като тези цифри се основават на броя активирани смартфони от серията – iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6 и 6 Plus. Хал вижда, че 5% от собствениците на тези устройства ще си закупят Apple Watch преди края на годината.

Според анализатора 95% от продажбите ще бъдат реализирани от спортния модел, който е и с най-ниска цена, Той смята, че поради голямото търсене на умния часовник, акциите на Apple ще скочат с 2.4% или 9.21 долара на акция. Хал смята, че до края на следващата година 13% от притежателите на iPhone ще бъдат собственици и на Apple Watch. Той очаква тогава акциите на компанията да се видгат с до 10.50 долара. В момента те са рекордно високи (123.96 долара), защото Apple е оценена на над 700 млрд. долара – най-високата оценка в историята на фондовия пазар. Анализаторът смята, че акциите могат да достигнат до 145 долара.