Компанията за анализи Gartner излезе с нова информация, според която Apple e произвела и продала повече смартфони от Samsung. Данните са доста подробни и поставят американската компания на върха за миналата година. Или не точно.

Според Gartner Apple са покорили четвъртото тримесечие на 2014 година. В началото на годината Samsung е била с повече продажби, но накрая е изпреварена с малко. Цифрите говорят сами за себе си: 74,8 милиона устройства срещу 73 милиона от Samsung за края на годината. За цялата 2014 обаче Android базираните смартфони са на първо място с 307,6 милиона срещу 191,4 милиона от Apple.

Виж още: Ревю на Apple iPad mini 3

Като изключим целогодишните данни, Apple не са кой знае колко по-напред от Samsung. Но затъването на гиганта от Корея е нещо логично – с конкуренти като Lenovo, Huawei и Xiaomi, на Android фронта (и трите от които доста се надигат в последно време), няма как да им е лесно. И какво излиза? От неоспорим водач в началото на миналата година, Samsung се оказва на второто място върху стълбицата в края. Ето защо виждаме и нещо различно от тях с тазгодишните флагмани Galaxy S6/S6 Edge. Дали обаче новият красив телефон ще помогне на Samsung да се върне на върха, или Apple ще запази първото място през тази година? Рано е да се каже. Какво е вашето мнение по въпроса?

Ето и детайлна информация от Gartner: