iPhone 6

След дълги месеци на спекулации, предположения и сравняване на снимки със съмнителен произход, iPhone 6 и iPhone 6 Plus са вече тук. Преди броени минути главният изпълнителен директор на Apple Тум Кук представи новите смартфони по време на традиционната есенна презентация на компанията.

Както се очакваше, новият смартфон на Apple ще има две версии – iPhone 6 с 4.7-инчов дисплей и iPhone 6 Plus, който има 5.5-инчов дисплей. Това, което никой не позна обаче, е резолюцията на новите дисплеи. iPhone 6 има резолюция от 1334 х 750 пиксела, а iPhone 6 Plus използва стандартен FullHD панел (1920 х 1080 пиксела). Поради по-големия размер и резолюция новите iPhone-и са първите, които могат да показват началния екран в пейзажен режим.

На този етап едва ли има някой, който да не е видял поне една снимка, която показва заобления дизайн на iPhone 6. Въпреки това откровено може да кажем, че смартфоните, които видяхме в типичните за Apple изключителни детайли, изглеждат страхотно. В традиционния за компанията uni-body дизайн,  устройствата са изработени от цяло парче прецизно обработен алуминий, който невидимо се слива с дисплея. Поради по-големия размер бутонът за включване/ изключване е преместен от дясната страна на устройството.

iphone6-2

Камерата в iPhone 6 и iPhone 6 Plus също е претърпяла редица подобрения. Тук отново имаме 8 мегапикселов iSight сензор, като този път отделен процесор ще подпомага камерата и ще се грижи за функции като моментално разпознаване на няколко лица едновременно. Интересен факт е, че камерата на iPhone 6 Plus ще използва оптична стабилизация на изображението, докато iPhone 6 ще разчита единствено на дигитална такава. Чрез технологията phase autofocus новите камери могат да фокусират два пъти по-бързо от предишния модел. И двата модела ще заснемат видео с 1080p резолюция в 30 или 60 кадъра в секунда. В режим „забавен каданс“ кадрите достигат до впечатляващите 240 в секунда. Предната FaceTime камера също има нов сензор, който пропуска 81% повече светлина (по-добри снимки и видео на тъмно) и по-добро разпознаване на лица. Именно камерата е отговорна за може би единствената критика върху дизайна на iPhone 6 поради факта, че лещата на камерата изпъква над задния панел. Потребителите няма от какво да се притесняват, тъй като лещата е защитена от сапфир.

iphone6-4

iPhone 6 ще използва напълно новия процесор A8, подкрепен от ко-процесора M8, чиито функции са главно насочени към фитнес приложенията. Подобно на своя предшественик новият чип също е 64-битов. Новият процесор отново е създаден от Apple, за да осигури перфектната съвместимост между хардуер и софтуер, с който компанията се гордее. Според Тим Кук A8 e %13 по-малък и има %25 повече изчислителна и %50 графична мощ. Благодарение на новия процесор iPhone 6 и iPhone 6 Plus ще могат да работя на максимално натоварване без да се загряват прекомерно.

Според Тим Кук, въпреки новия по-мощен процесор и по-големи дисплеи, батериите на iPhone 6 и iPhone 6 Plus превъзхождат iPhone 5S по всеки един показател. iPhone 6 може да издържи до 50 часа при слушане на музика и 14 в режим на разговори, а iPhone 6 Plus – 80 часа музика и 24 часа разговори с едно зареждане.

iphone6-3

Новите iPhone-и имат вграден NFC чип в горната си част, благодарение на който Apple планира да елиминира нуждата от портфейл, като дори пусна реклама, която показва колко „трудно“ е да пазаруваш с физическа кредитна карта. Компанията представи и нова услуга на име Apple Pay, която ще използва въпросния NFC чип. В комбинация със сензора за пръстови отпечатъци Touch ID и защитен елемент (какъвто има в съвременните кредитни, дебитни и сим карти) новите смартфони ще се превърнат в сигурен и удобен начин за безконтактно пазаруване. В услугата Apple ще си партнира с голям брой банки и финансови компании, като списъкът най-вероятно ще се разраства.

iPhone 6 и iPhone 6 Plus ще могат да бъдат предплатени от 12 септември, като продажбите ще започнат от 19-ти. С двегодишен договор цената на iPhone 6 (16 GB) започва от $199, а iPhone 6 Plus (16 GB) – $299. И двата смартфона ще имат версии с 64 и 128 GB памет. Компанията обещава, че до края на годината новите устройства ще се продават в 115 държави.

iphone6-5